Společné chvíle u stolu mají i v současné době své důležité místo a neomezují se jen na neděle a svátky: „Právě proto, že doba je rychlá, snaží se lidé ve volném čase koncentrovat na skutečné prožitky. To znamená zejména trávení času s přáteli a rodinou, ale i cestování, s tím spojené objevování cizokrajných surovin a následné kulinární experimentování. Mnoho mladých lidí tráví vařením více než hodinu denně a společná konzumace pokrmů je vyvrcholením jejich snažení,“ popisuje své zkušenosti Eva Lapešová, majitelka e-shopu www.luxurytable.cz.

Skandinávie i osmdesátky

Zmíněný trend se přirozeně projevuje také v úpravě stolu. Většina lidí ráda stoluje důstojně a hezky i ve zdánlivě všedních chvílích. Zapomeňte ale na sváteční servisy, které možná máte i vy doma ve vitríně. Na moderním stole najdete trochu jiné, praktičtější nádobí.

„Zejména mladí rádi volí multifunkční kousky. Třeba snídaňové misky na müsli a kaši využijí i přes oběd, kdy v nich podávají polévku nebo salát, až po večeři, kdy do nich servírují nudle, rýže či těstoviny,“ říká Eva Lapešová.

Trendem je podle ní jednoduchost a univerzalita, styl hygge a obecně Skandinávie s typickou čistotou tvarů a minerálními tóny. „Pokud jde o vybavení, patrná je inspirace Asií, tedy různě hluboké talíře i hůlky. Z materiálů pak zejména ty přírodní, aktuálně se těší oblibě kamenina. V kurzu jsou také osmdesátá léta – tmavě hnědé a zelené barvy a styl rustikální keramiky. Nesmrtelnou stálicí jsou přírodní barvy a černobílá kombinace,“ dodává Eva Lapešová.

Co nesmí chybět

Základní příbory, talíře, sklenka na vodu – to je základ, na sváteční stůl můžete přidat další talíře, talířky, misky, příbory, sklo…

„Na sváteční tabuli by neměl chybět pečivový talířek vlevo od mělkého talíře a osobní nůž na máslo,“ radí Eva Lapešová. Doporučuje zbytečně nešetřit rádoby sváteční kusy nádobí.

Na všedním stole udělají větší radost než za sklem vitríny. Tabuli pak pozvednou i detaily: „Třeba textilní ubrousek v kroužku, který můžete vytvořit z dekorativního drátku nebo větviček keřů, či svícen se svíčkami ladícími s celkovou dekorací stolu. Ráda používám textilní běhouny, protože většina stolů v dnešních domácnostech je tak kvalitní, že je škoda je úplně zakrýt ubrusem,“ dodává Eva Lapešová.

Udržitelný mix

I v oblasti stolování sílí požadavek na zodpovědnost k přírodě a udržitelnost. Kromě důrazu na přírodní či obnovitelné materiály je trendem neplýtvat a zbytečně nenakupovat nové kusy, když ty staré ještě mohou sloužit. (Článek byl redakčně krácen, celé znění najdete v novém vydání časopisu DŮM&ZAHRADA.)

Chcete se o trendech v interiéru a stolování dozvědět více informací?

  • Co je mix-and-match styl a kde je oblíbený
  • Jak kombinovat staré a novější kusy nádobí
  • Proč není vhodné šetřit za každou cenu a kdy je lepší vsadit na kvalitu
  • Kdy oceníte stohovatelnost nádobí
  • Jak se vybavit na cesty
  • Proč dávat pozor na mytí nádobí v myčce

To vše a mnoho dalších informací a produktů najdete v červnovém čísle časopisu DŮM&ZAHRADA, které vychází 16. května 2024.
Zdroj: Dům&Zahrada

Související články