Nejdříve si povíme něco o samotném mramoru a jeho vlastnostech. Mramor je přírodní materiál, který vznikl transformací vápenců pod vlivem vysokých teplot nebo tlaku. Je oblíbený již od starověku, kdy se používal jako cenný stavební, sochařský a architektonický materiál.

Výhody a nevýhody mramoru v kuchyni

Kamenné kuchyňské desky jsou hygienické, odolné vůči oděru i teplu a nevyžadují náročnou péči. Konkrétně mramor je choulostivější než například žula, proto bývá doporučován spíše jako dekorativní prvek, je ale možné použít ochrannou vrstvu a využít jeho krásu naplno.

Mezi kladné vlastnosti patří skvělá snášenlivost tepla. Bez nejmenšího problému odolá teplotám kolem 150 °C. Horší je to s tvorbou skvrn. Mramor je porézní a absorbuje tekutiny. Může tak způsobit nežádoucí zbarvení od některých potravin. Vždy proto tekutiny ihned setřete a nenechávejte na desce volně odložené jídlo.

Speciálním ošetřením a pravidelnou impregnací však stupeň absorpce snižujete a linka skvrnám do určitého stupně odolává. V případě nouze lze mramor, stejně jako masivní dřevo, lehce zbrousit.

Nedoporučuje se ani použití agresivních čisticích prostředků, pozor byste si měli dát na kyseliny (například ocet nebo citrón) i při řezání přímo na pultu, posouvání věcí po lince, klepání masa a podobné činnosti.

Kuchyňské pracovní desky z mramoru získávají na popularitě díky svému jedinečnému a originálnímu vzhledu. Kvůli vysoké ceně se však mramor často nahrazuje laminátovou deskou, která mívá i příznivější vlastnosti.

Zdroj: westwing.cz, bonami.cz