Trojpodlažní dům v pražském Podolí se nachází na mírném jižním svahu, na dosah širšímu centru hlavního města. Okolní zástavba má spíše smíšený charakter, ale konkrétní uliční fronta reprezentuje typickou poválečnou výstavbu řadových domků – respektive dvojdomků.

A právě polovina jednoho z nich prošla komplexní rekonstrukcí, za níž stojí studio BY architects. Zdařilá proměna vedla nejen ke spokojenosti majitelů a tvůrců, ale i k přihlášení projektu do soutěže Interiér roku v kategorii Soukromý interiér (rekonstrukce).

Duch doby

Přestože si dům jako jeden z posledních v kolonii zachoval svou původní podobu, jeho celkový stav byl téměř katastrofální. Od začátku tedy bylo jasné, že úpravy zasáhnou všechny prostory a rozsah prací bude široký.

„S klienty jsme důkladně probírali jejich potřeby ve vztahu k organizaci prostoru. V návaznosti na to jsme přišli s návrhem změn v dispozicích a přístavbou terasy a skladu,“ popisuje architektka a dodává, že jediným pevně daným zadáním majitelů bylo zachovat původní nádech domu a probudit historický odkaz časů, v nichž byl postaven.

„Dobovou atmosféru jsme vtělili do repliky zábradlí na horní podestě schodiště a do oblých rámových zárubní dveří ve druhém nadzemním podlaží. Velkou radost máme také ze skleněných výplní v tradičním vzoru konfety, která až pohádkově příjemně rozostřuje obraz. I nová dřevěná okna mají spíš tradiční detail. Náznaky funkcionalismu jsme pak podpořili kruhovým průhledem na schodišti a novým oknem v zádveří,“ doplňuje architektka.

Razantní úpravy

Dva roky trvající rekonstrukce vtiskla domu novou a praktičtější podobu mimo jiné ve formě razantních dispozičních změn. „Úpravami došlo ke zvýšení komfortu ve vstupu, ale také k prodloužení obytné místnosti s kuchyní. Nevhodný apendix zimní zahrady jsme přiřkli exteriéru a zbyla po něm lodžie a stavební otvor, který rámuje jedno ze čtvercových oken,“ popisuje Markéta Zdebská.

Do objektu byly přidány i další otvory – například dva vstupy na navrženou terasu a kruhové okno, které zprostředkovává kontakt s ulicí a spolu s novými pivotovými dveřmi nabízí hlavní průhledovou osu domem. „Ve druhém podlaží jsme jeden z pokojů rozdělili na hlavní koupelnu, prostornou šatnu a vestavěnou prádelní skříň na podestě schodiště, kde může fungovat nezávisle na zbytku domu.“

V suterénu kromě technické místnosti vznikla domácí kancelář / hostinský pokoj s vlastním výstupem do spodní části zahrady. Exteriér se dělí na předzahrádku v kontaktu s ulicí, prostornou terasu a „divokou“ zahradu ve spodní části. K radosti všech se podařilo zachránit starou hrušeň, která je integrována do terasy a v létě vytváří přirozený stín. (Článek byl redakčně krácen, celé znění najdete v novém vydání časopisu DŮM&ZAHRADA.)

Chcete se o proměně interiéru v domě dozvědět ještě víc informací?

  • Proč se majitelé rozhodli pro nábytek na míru
  • Vybavení kuchyně, koupelny a dalších místností
  • Volba materiálů a barev
  • Informace o projektu a projektantech
  • Informace o soutěži Interiér roku

To vše a mnoho dalších informací a produktů najdete v červencovém čísle časopisu DŮM&ZAHRADA, které vychází 20. června 2024.

Zdroje:

Související články