Po osobních zkušenostech při výběru kuchyňského nábytku, a to jak v kamenných prodejnách i na internetu, vypracoval Institut zdravého bydlení (IZB) Checklist zdravé kuchyně, který pomůže spotřebitelům vyznat se ve spleti nekalých praktik prodejců a přeprodejců kuchyňského nábytku často pocházejícího ze zemí mimo EU.

Jedná se o jednoduchý formulář, který vás provede všemi složitostmi při nákupu kuchyní. „Poctivý prodejce nebude mít problém tento certifikát použít i jako přílohu kupní smlouvy. Na druhé straně může posloužit spotřebitelům v případě reklamace,“ vysvětluje Tomáš Sysel z respektovaného Institutu zdravého bydlení (IZB).

Co ve formuláři najdete

Jedním ze základních kritérií pro výběr zdravé kuchyně je použití materiálů třídy E1, které jsou charakterizovány nízkou emisí formaldehydu. Formaldehyd je chemická látka, která může při vyšších koncentracích způsobovat zdravotní problémy, jako je podráždění očí, nosu a krku, a v extrémních případech dokonce i rakovinu.

Materiály třídy E1 tak představují základní předpoklad pro zdravotní nezávadnost nábytku v kuchyni. Každý slušný prodejce by měl být vlastníkem tohoto certifikátu a svým zákazníkům ho na požádání předložit.

Chytré povrchy a antimikrobiální rezistence

Zdroj: Youtube

Certifikace a konstrukce

Dalším důležitým aspektem je certifikace konstrukční pevnosti. Toto kritérium zajišťuje, že výrobky jsou dostatečně odolné proti běžnému používání a nebudou představovat riziko pro uživatele.

Je důležité, aby držitelem certifikátu konstrukční pevnosti byl i prodejce, což je důležité pro případné budoucí reklamace kuchyňského nábytku i naši bezpečnost. „Situace na trhu s kuchyňským nábytkem mne šokovala. Moc bych si přál, aby Checklist zdravé kuchyně pomohl zlepšit kulturu prodeje a skrze zákazníky vytvořil i tlak na prodejce,“ uvedl Tomáš Sysel.

Antibakteriální povrchy, odvětrání a sklo

Vzhledem k tomu, že kuchyně je místem, kde se připravují a často i konzumují potraviny, je důležité, aby povrchy, s nimiž přicházíme do kontaktu, byly antibakteriální. Antibakteriální povrchy splňující ISO 22196 značně snižují riziko kontaminace potravin bakteriemi. Rovněž je klíčové zabezpečit dostatečné odvětrání nábytku a skříněk, aby se předešlo tvorbě plísní, které mohou mít negativní vliv na zdraví.

Checklist zdravé kuchyně řeší také kvalitu skla v nábytku. Samozřejmostí by mělo být použití bezpečnostního – kaleného skla, což je důležité pro předejití nebezpečí zranění v případě jeho rozbití.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak často obměňujete kuchyňský nábytek?

Kuchyňskou linku měníme v průměru jednou za deset let.ˇ 50 %
Doposud jsme kuchyň neměnili.ˇ 50 %
Kuchyň měníme každé čtyři roky.ˇ 0 %

Záruky a udržitelnost

Další oblastí, kterou certifikát řeší, je délka záruky a možnost uplatnění záruky na základě daňového dokladu. Daňový domicil výrobce prokazuje míru lokální produkce, dopad na životní prostředí, což je pro mnoho spotřebitelů stále významnějším faktorem.

V loňském roce provedla finanční správa v oblasti převodních cen sjednaných mezi majetkově či personálně propojenými firmami 570 kontrol, což vedlo ke zvýšení daňového základu těchto firem o 5,8 miliardy korun. Typicky šlo o mateřskou a dceřinou společnost či o jinou firmu ve stejné skupině, které se snažily uměle snížit daňový základ a tím si v Česku snížit daňový odvod.

Zdroj: novinky.cz, Institut zdravého bydlení (IZB)

Související články