Nejprve si povíme, které podlaze je vhodné se v kuchyni vyhnout. Určitě byste z výběru měli vyřadit kluzkou podlahu a kvalitní laminátovou podlahu. U kluzké podlahy hrozí, že se smeknete a poraníte, a laminátová podlaha se může trvale poškodit, pokud na ní rozlijete vodu. Vyhněte se také bílým spárám, pokud zvolíte dlažbu. Rychle se zanesou špínou, kterou je pak těžké odstranit. Ani koberec není nejvhodnější volbou, protože je náročný na údržbu. Pokud ale přece jen koberec v kuchyni chcete, zvolte kusový a pratelný.

Podlahová krytina v kuchyni by měla být odolná proti vodě. Proto není vhodná dřevěná podlaha bez povrchové úpravy a levnější laminátová podlaha. Nejpraktičtější volbou do kuchyně je proto dlažba nebo vinylová podlaha.

Důležitým parametrem pro výběr podlahy do kuchyně je také vysoká odolnost. Ačkoliv se dlažba může zdát nejodolnější, není tomu tak. Když vám na dlažbu upadne například těžký talíř, může se kousek dlažby uštípnout, a to pak naruší celkový vzhled. Navíc výměna není snadná. I v tomto případě je tedy nejvhodnější vinylová podlaha, která vyniká svou vysokou odolností a jednoduchou údržbou.

Chodíte doma rádi na boso? Pak jistě oceníte podlahové topení. Ne všechny podlahové krytiny jsou ale pro podlahové topení vhodné. Ideální je dlažba, vinylová a kvalitní laminátová podlaha. Při volbě podlahového topení se naopak příliš nedoporučují krytiny s vysokým tepelným odporem, mezi něž patří dřevěná a korková podlaha.

Zdroj: ireceptar.cz, mojepodlaha.cz