Na poličku stačí využít i to, co máte doma, a pokud se nikde nenajde ani kousek prkna, kupte si překližku, spárovku nebo jinou desku na bázi dřeva. Praktickou poličku můžete na strop připevnit vruty s okem, ale třeba na chalupě, kde máte trámový strop, ji stačí jen přivázat na některý trám.

Připravte si pomůcky

Co budete potřebovat: dřevěnou desku, provaz (šňůru) odpovídající délky, nůžky, pilku, vrtačku, kulatý pilník, tužku, pravítko, malířský váleček, štětec, univerzální vodou ředitelnou barvu (zde je použitý Balakryl UNI, odstín RAL 6003) nebo tenkovrstvou lazuru Balakryl Dixol pro zvýraznění kresby dřeva, chrání před vodou i UV zářením.

Upravujeme desku

  • Pokud nevyužíváte starou polici, kterou chcete jen vylepšit, desku změřte a odřízněte přebytečné centimetry. Podstatné je, abyste pracovali s materiálem, který je čistý, suchý a zbavený mastnoty. Podle potřeb ji můžete lehce zbrousit, kdežto starší police je třeba nejprve zbavit původních nátěrů.
  • Desku připevněte svěrkami k pracovnímu stolu. Změřte si a vyznačte otvory pro vrtání, stačí udělat tužkou křížek, asi 5 cm od krajů.
  • Vyvrtejte otvory, jejichž průměr má odpovídat tloušťce zvoleného provazu. Pak je zahlaďte, k tomu poslouží kulatý pilník.

Natíráme, uzlujeme

  • Barvu důkladně promíchejte. Větší plochu desky natírejte válečkem, hrany štětcem.
  • Polici natřete ze všech stran ve dvou vrstvách, vždy s odstupem alespoň 4 hodin.
  • Z provazu nastřihejte čtyři stejně dlouhé kusy a provlečte je otvory.
  • Na spodních koncích provazů udělejte pevný uzel. A máte hotovo.

Tip navíc

Pokud použijete vodou ředitelnou barvu, usnadníte si práci. Rychle schne, snadno se aplikuje (nemusí se ředit) a není cítit. Mezi další plusy patří její trvanlivost a zdravotní nezávadnost.

Zdroj: Balakryl