Více než sto let starý dům pochází z dílny opavského stavitele a architekta Huberta Kmentta. Nachází se v historickém centru a nabízí nádherný výhled na náměstí, radnici a Slezské divadlo Opava. Je postavený v novobarokním slohu a jeho součástí je nárožní věžice.

Zdroj: VLM

V podkroví se nachází unikátní byt, který si noví majitelé přáli upravit tak, aby jim poskytl zázemí pro odpočinek a únik od rušného života v Praze. Během hledání designéra, který by vyhovoval jejich představám, je nejvíce zaujala práce Veroniky Goldmannové ze studia Verony.

„Z jejích realizací a přístupu jsme byli nadšeni. Čišela z nich citlivost, útulnost, jemnost a harmonie, a proto jsme oslovili právě ji,“ popisuje majitel začátek spolupráce, která vyvrcholila přihlášením bytu do soutěže Interiér roku v kategorii Soukromý interiér (rekonstrukce).

Hladký průběh

Veronika Goldmannová převzala byt po dokončení hrubých prací. Kromě návrhu interiéru bylo jejím úkolem také zajištění dodavatelských firem a průběžná kontrola prováděných prací. Prostor o rozloze 143 m2 vyžadoval ještě několik stavebních úprav – šlo například o montáže sádrokartonových příček či vybudování francouzského okna v koupelně.

„Naštěstí jsme nenarazili na žádný zásadní problém, veškerá řemesla na sebe krásně navazovala a vše jsme zvládli v klidu a bez problémů,“ popisuje designérka a dodává, že od zadání až po předání trvala rekonstrukce necelý rok.

Z koupelny na terasu

Součástí bytu je terasa o rozloze 20 m2, která nabízí absolutní soukromí a ideální prostor pro odpočinek. „V rámci rekonstrukce prošla také komplexní proměnou. Použili jsme ratifikační terče, které zajistí rovinatost, na nich je položena stejná dlažba jako v koupelně. V té se původně nacházelo pouze pevné okno, ale v rámci úprav jsme ho nahradili francouzským oknem, a vytvořili tak další vstup na terasu,“ vysvětluje Veronika Goldmannová.

Vzhled tohoto prostoru koresponduje s interiérem a je laděný do světlých barev. Jako doplňky slouží stylové květináče s různými druhy okrasných rostlin a celkový dojem podtrhuje původní cihlové zdivo.

Genius loci

Hlavním cílem rekonstrukce bylo vytvoření harmonického prostoru s příjemnou atmosférou, který bude působit klidným a útulným dojmem. Veronika Goldmannová dostala od majitelů plnou důvěru a při vytváření návrhu měla volnou ruku.

Důležitou roli hrála kvalita použitých materiálů a také snaha zachovat bytu jeho genius loci, historický charakter a autenticitu. Většina nábytku je proto vyrobena na míru – platí to například o kuchyňské lince z dubové dýhy, knihovnách, televizním stolku nebo dřevěné lavici, která se nachází mezi trámy ve věžici pod původním kulatým oknem.

Na podlahy bylo použito dubové dřevo a historický odkaz bytu připomíná i designový nábytek v čele s repasovaným křeslem Halabala. Celý prostor pak propojuje barevný soulad přírodních tónů, s nimiž citlivě kontrastují tmavé prvky v podobě kovového nábytku a svítidel.

Mezi trámy

Při návštěvě podkrovního bytu na první pohled zaujme dominantní prvek interiéru, kterým jsou všudypřítomné dřevěné trámy. Přestože mají své kouzlo, řada lidí je může vnímat jako komplikaci v prostoru, která ubírá vzdušnost a omezuje volný pohyb.

„Je pravda, že trámy jsem ze začátku vnímala jako menší překážku, ale postupem času jsem se s nimi naučila pracovat. Interiér jsem navrhla tak, aby vynikly, ale zároveň neomezovaly každodenní život,“ popisuje designérka a dodává, že je v mnoha případech využila ve svůj prospěch – například při zabudování vestavěné skříně v ložnici. „Uvědomovali jsme si, že trámy mohou být problém, ale Veronika jejich vliv potlačila a v bytě se žije moc dobře,“ potvrzují majitelé.

Interiér roku

Soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut bytového designu, každoročně oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Vítězové devátého ročníku soutěže byli vyhlášeni na mezinárodním kongresu o bydlení Living forum, který proběhl 14. května 2024 v pražském Doxu. Více se dozvíte na www.interierroku.cz. Časopis a webové stránky DŮM&ZAHRADA jsou mediálním partnerem soutěže.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada č. 5/2024.

Zdroje:

Související články