Druhy sklenic, jejich tvary a vlastnosti byly vymyšlené tak, aby zlepšily požitek z pití daného nápoje, rozvinuly jeho chuť a zachovaly typickou vůni. Možná, že máte lahodné víno, ale špatně zvolená sklenice nedovolí rozvinout jeho osobitost. Rozvinutí aroma a správná teplota jsou dva klíčové faktory odpovídajícího zážitku z konzumace lihovin. A právě o jejich udržení se starají sklenice. Kterou zvolit pro kterou příležitost?

Sklenice na koktejly

Tradiční koktejlová sklenice kuželkového tvaru se širokým hrdlem může mít více velikostí. Používá se k podávání vychlazených koktejlů bez ledu a umožňuje přiblížit nos konzumenta k hladině nápoje a plně si vychutnat jeho vůni. Typickými koktejly jsou například cosmopolitan, martini nebo margarita.

Sklenice na koktejly s přídavkem nealka

Na koktejly, které obsahují velkou část nealkoholické tekutiny a které se nalévají na větší množství ledu, se užívají sklenice typu highball. Podobají se běžným skleničkám na vodu. V těchto sklenicích se nejčastěji servíruje mojito, gin s tonikem nebo rum s kolou.

Sklenice na bílé víno

V létě se pije svěží bílé víno více než červené. Proto by ve vaší domácnosti neměly chybět sklenice na bílé víno, které mají tvar tulipánu. Tělo bývá tedy baňaté a směrem k hrdlu se lehce uzavírá. Aroma vína tak díky tomu vydrží ve skleničce déle. A protože bílá vína podáváme studená, sklenici držíme za stopku co nejníže. V tulipánových sklenicích lze podávat také růžová vína.

Sklenice na prosecco nebo šampaňské

Šumivé víno vyžaduje ještě méně prostoru než víno bílé, a to kvůli bublinkám – mělo by se zamezit jejich unikání. Právě proto se používají tenké sklenky na vysoké stopce zvané flétny. V takových sklenkách můžete servírovat šumivá vína, prosecco i šampaňské.

Zdroj: ireceptar.cz, novinky.cz