U toustovačů i topinkovačů platí, že čím vyšší je jejich příkon, tím vyšší bude i spotřeba elektrické energie – ale tím rychleji bude jídlo hotové. Co se vám vyplatí ještě vědět?

Když milujete topinky

Jednoduchý přístroj na opékání chleba bez oleje je opatřen dvěma a více otvory, kam vložíte krajíce, zvolíte požadovaný stupeň opékání a pak už jen čekáte, až se přístroj vypne a křupavé topinky z něj vyskočí. Většina topinkovačů disponuje dvěma štěrbinami a obvykle pojme 2 až 4 krajíce najednou. Na trhu jsou však k dostání i topinkovače se 4 až 6 štěrbinami, což ocení především početnější rodiny. Luxusnější modely nabízejí variabilní šířku štěrbin, pak lze opékat třeba i housku.

Příkon a rozmrazování

Při výběru topinkovače by vás měl nejprve zajímat příkon. U domácích přístrojů se obvykle pohybuje mezi 600 až 2 400 W a informuje o tom, jak rychle budou topinky hotové. Obvykle to trvá 2 až 4 minuty.

Topinkovač si poradí také s rozmrazováním či ohříváním pečiva. K tomu slouží kovový nástavec, který se nachází buď uvnitř přístroje, nebo se na něj musí nasadit. S jeho pomocí můžete rozmrazit nejen krajíce chleba, ale také croissanty, rohlíky nebo třeba loupáky.

Další funkce

Do standardní výbavy většiny topinkovačů patří možnost nastavení času opékání a intenzity pečení i tlačítko okamžitého ukončení pečení, také světelná kontrolka signalizující zapnutí a vypnutí spotřebiče.

Mezi další užitečné funkce, kterými disponují dražší modely, patří například centrování, jež zajistí, aby byly topinky vždy uprostřed štěrbiny a opečení probíhalo rovnoměrně. Funkce vysoký zdvih zase vysune topinky z topinkovače výše než obvykle a usnadní jejich vyjmutí.

Toustovač neboli sendvičovač

Tento kuchyňský pomocník se otevírá jako kniha. Do jeho nitra vložíte připravené tousty či bagety, olejem potřenou a kořením ochucenou zeleninu nebo vlijete vaflové těsto, zaklopíte a zapečete. Barevná kontrolka na horní straně spotřebiče vás upozorní, až budou dobroty hotové.

Také zde platí, že čím vyšším příkonem toustovač disponuje, tím bude příprava pokrmů rychlejší. Při vyšším výkonu se dříve rozehřejí pečicí desky a vše probíhá mnohem rychleji.

Kolik plotýnek potřebujete

Při výběru toustovače si promyslete, kolik čtvercových toustů bude možné připravit najednou. Důležitou roli hraje také fakt, zda má přístroj vyměnitelné pečicí desky, díky nimž lze připravit více druhů pokrmů. Kromě klasických čtvercových či trojúhelníčkových toustů můžete zapékat bagety, panini, grilovat maso, zeleninu a ovoce nebo přichystat palačinky, vafle, lívance či oplatky. Další typy desek umožňují přípravu dětských koláčků nebo volských ok. Nespornou výhodou toustovačů s výměnnými deskami je údržba, snadno je oddělíte od těla toustovače a samostatně umyjete.

Šikovné funkce

Mezi základní vybavení patří světelný indikátor (nejčastěji červená a zelená kontrolka), který vám oznámí, že je přístroj nejen zapnutý, ale i dostatečně rozehřátý a připravený k pečení. Podobně vás informuje i o tom, že tousty jsou hotové. Ke standardu patří také kontrola přístroje proti přehřátí.

Mezi funkce, za které si už připlatíte, náleží tepelná regulace, s jejíž pomocí si nastavíte intenzitu, jak budou tousty propečené, či bezpečnostní pojistka na pantu dvířek, která zabrání svévolnému otevření sendvičovače.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 9/22