Kuchyňské úchytky budete používat každý den, proto se často doporučují úchytky z kovu, které jsou nejodolnější a nevadí jim chytání mokrýma rukama. Co se týče velikosti, vždy se řiďte podle šířky šuplíku nebo skříňky. Pro užší skříňky v rustikálních interiérech jsou vhodné i knopky.

Doporučuje se také zvolit úchytky bez ostrých hran, obzvlášť pokud máte doma malé děti. Mezi nejoblíbenější druhy úchytek patří úchytky typu hrazda a profilové úchytky, které se umisťují na horní hranu dvířek. Jsou skvělou alternativou pro minimalisty, kteří ale nechtějí bezúchytkové provedení.

Materiál a povrchová úprava

Klasikou je kov. Ten symbolizuje eleganci a praktičnost. Kovové úchytky a knopky jsou navíc vysoce odolné. Vyniknou jak v moderní i tradiční kuchyni, tak i v extravagantním interiéru. Vyrábějí se v různých designech. A už dávno nejsou jen z nerezu či chromu. V nabídce najdete např. i kovové úchytky černé, antracitové, bílé, hnědé nebo třeba zlaté či měděné. Atraktivně vypadá rovněž nikl (povrchová úprava).

Kdo má rád přírodní materiály, může sáhnout po moderních dřevěných úchytkách. Vybírat lze z dominantních nebo nenápadných variant, které mohou být z mnoha druhů dřevin, např. dubu, buku, borovice, smrku, olše či javoru.

Výrobci pamatují i na milovníky stylu Provence či rustikálních kuchyní. Ty potěší úchytky a knopky z porcelánu a mosazi. Oba materiály jsou nenáročné na údržbu. Neulpívají na nich totiž nečistoty.

Design

Každý má jiný vkus. Nikdy se ale nesnažte kombinovat více typů úchytek v jedné místnosti. Jak se říká, v jednoduchosti je krása. Snažte se úchytky barevně sladit s ostatními doplňky (například s barvou svítidel nebo klik).

Do rustikálních a retro interiérů se hodí více ozdobné úchytky, například porcelánové nebo rustikální úchytky s povrchovou úpravou mosaz, měď či stříbro. Na moderní nábytek jsou žádoucí hladké úchytky jednoduchého tvaru (zaoblené, hranaté) a do minimalisticky laděného pak profilové úchytky.

Trendy jsou nyní černé úchytky, které se krásně kombinují se světlými barvami a dřevodekory a ladí s dnes oblíbenými černými spotřebiči.

Zdroj: harv.cz, loomah.cz