Pečicí trouba patří k základnímu vybavení kuchyně. Vzhledem k tomu, že je to poměrně nákladný, ale současně i dlouho sloužící spotřebič, je potřeba při výběru zvážit všechna důležitá kritéria.
V posledních letech se zvyšuje poptávka zejména po vestavěných elektrických troubách, které lze zabudovat do kuchyňské skříňky. Velkou výhodou je – kromě estetické stránky v rámci uspořádání kuchyně – také možnost umístění do výšky. Usnadní se tím ovládání trouby i manipulace s horkým jídlem.
Pozor na objem
Standardní výška a šířka vestavěné trouby činí shodně 59,5 cm, hloubka může být různá. Před nákupem proto vždy ověřte, zda vybraný spotřebič odpovídá prostoru v kuchyňské skříňce. Myslete také na to, že samotný objem, tedy využitelný vnitřní prostor, se u modelů s totožnými rozměry liší, a to až o desítky litrů.
Malá nepozornost může způsobit, že se vám do nové trouby nevejde plech, pekáč na husu nebo velký litinový hrnec, který už doma máte. Nezapomeňte proto pečlivě zkontrolovat údaje uvedené prodejcem.
Pravý horký vzduch
Funkce horkého vzduchu patří k běžnému vybavení moderní trouby, setkat se s ním můžete ve dvou variantách. Levnější modely jsou vybaveny pouze ventilátory, které v prostoru rozhánějí teplo z klasického ohřevu.
Takzvaný pravý horký vzduch je rozváděn kombinací ventilátoru a přídatného kruhového topného tělesa, což umožňuje rovnoměrnou přípravu i několika různých jídel najednou, aniž by se navzájem chuťově ovlivnila. V troubě s touto funkcí můžete také pohodlně rozmrazovat nebo péct několik plechů cukroví bez nutnosti výměny jejich umístění v průběhu pečení.
Chcete vypustit páru?
V posledních letech získávají na oblibě trouby umožňující pečení s použitím páry. Ta je skvělá nejen na přípravu zdravých jídel, která si zachovají maximum vitaminů, ale využívá se také při pečení chleba, moučníků, zapečených pokrmů a zeleniny. Praktická je rovněž při ohřívání pokrmů a rozmrazování.
I zde však existují rozdíly v provedení. Parní trouby jsou vybaveny generátorem produkujícím páru podle zvoleného programu a teploty. Uvnitř se nachází zásobník na vodu, která se ohřívá, a vlhkost pomocí ventilátoru prostupuje do celého prostoru.
U některých modelů ale můžete najít parní pečení jako jednu z funkcí. Voda se však nalévá do speciální prohlubně na dně nebo se pára v pravidelných intervalech do prostoru vstřikuje. Jako podpora při pečení se zvýšenou vlhkostí může stačit, nicméně distribuce páry není tak intenzivní a rovnoměrná jako u modelů s integrovaným zásobníkem. (Článek byl redakčně krácen, celé znění najdete v novém vydání časopisu.)
Chcete se o moderních troubách dozvědět ještě víc?
- Trouby se samočisticími funkcemi
- Katalytické vložky pro pohlcování mastnost a nečistot
- Moderní funkce a propojení s aplikacemi v mobilních zařízeních
- Speciální funkce pro rozmrazování a ohřev
- Praktické tipy pro výběr trouby do domácnosti
- Přehled zajímavých produktů
To vše a mnoho dalších informací a produktů najdete v prosincovém čísle časopisu DŮM&ZAHRADA, které vychází 21. listopadu 2024.
Zdroje:
- Valentina Šůnová,
- Dům&Zahrada