Pan Karel nám napsal:

„Dobrý den, poslal jsem Vám můj návrh RD, který rekonstruuji, prosím o návrh kuchyně a obývacího prostoru. Děkuji Karel.“

Co na to designérka

Stručnější už to být nemohlo. Žádná přání a požadavky, co má a co nemá být v návrhu, co se majitelům líbí – nic. Zdálo by se, že to je pro designéra ideální stav. Má zcela volnou ruku a může si vymýšlet, co se mu líbí. Opak je však pravdou. Takovýto návrh je téměř jistě ztrátou času. Nemám křišťálovou kouli, abych odhalila přání a potřeby obyvatel domu. Střílím od boku a takový návrh nemůže zadavateli vyhovovat.

DALŠÍ NÁVHRY NAJDETE ZDE:

Z plánku nedokáži vyčíst, jak je vysoký parapet u okna, vycházím z toho, že je pod ním část kuchyňské linky, tudíž bude dostatečně vysoko. Umístění kuchyně za roh, až do chodby je nevhodné jednak z toho důvodu, že je hned vedle záchod, jednak z praktického hlediska obsluhy kuchyně. A také proto, že to nevypadá pěkně. Kuchyni jsem tedy navrhla do tvaru písmene L, na celou stěnu s oknem. Chodba zůstane prázdná. V plánu je také zbytečně velký prázdný prostor na malý jídelní stůl. Ten jsem navrhla pro 4 osoby a odděluje kuchyňskou část od té obývací. Kuchyně je praktická, je zde umístěno vše, navíc pěkně po ruce. Mezi varnou deskou a dřezem by měl být alespoň nějaký prostor. Chladnička je vestavěná do skříně, stejně jako trouba a mikrovlnná trouba. Myčka je vedle skříňky s dřezem.

V obývací části je prostorná rohová sedací souprava, konferenční stolek a skříňky pod televizi. Celý interiér je zařízen v moderním duchu, ale tak, aby se hned neokoukal a po pár letech se dal s minimem vynaložených peněz obměnit. Třeba jinou tapetou, barvou koberce a doplňků.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz