Přání čtenářky Evy:

Obracím se na Vás s prosbou o návrh kuchyně. Jednalo by se o kuchyň do novostavby, kde budou žít mladí lidé. Představovala bych si ji moderní nebo aspoň s moderními prvky. Rozvody vody, odpadu a elektřiny ještě nemáme, takže mi nic nebrání a neomezuje. Určitě by se mi líbil ostrůvek, který by byl cca na úrovni sloupu mezi dveřmi. Jinak kdyby se daly zakomponovat tzv. komíny (trouby nad sebou a lednička), bylo by to milé.

Co na to designérka

1. Šedá kuchyně s kresbou výrazného dřeva na korpusech

Tato kuchyně je prostorná, praktická. Logicky navazují jednotlivé zóny. Nevýhodou je malý pracovní prostor mezi dřezem a varnou deskou, je zde ale pracovní ostrůvek, ten nejen odděluje kuchyni od jídelny, ale také poskytuje přístupné pracovní místo.

Opticky je oddělena podhledem s osvětlením a také pruhem dlažby, kterou stále shledávám jako ideální materiál pro kuchyňskou podlahu. Pokud ve své kuchyni majitelka zvolí dřevěné prvky, měla by je dobře sladit s rámy oken, dveřmi, případně podlahou. Dva dekory dřeva jsou na jeden prostor dost.

ČTĚTE TAKÉ:

2. Větší pracovní plocha, méně úložného prostoru

Linka soustřeďuje vysoké skříně vlevo od okna, pod okno umísťuje mycí zónu s myčkou. Naproti na ostrůvku je varná deska a velmi vzdušně působící bar. Kuchyně je zajímavá, prostorná co se objemu úložných prostor týče, je ale skromnější na pracovní prostor. Barevně jde samozřejmě o momentální fantazii, lichoběžníkový tvar by šel nahradit klasickým obdélníkem (zarovnání podhledu, dlažby, barového sezení).

3. Kuchyně v červené barvě

Červená kuchyně opouští stěny, jde o hlubší L (na obrázku mají skříňky hloubku 80 cm). Hluboká pracovní deska je velkorysá, kuchyně je navíc přístupná z více stran. Blok vysokých skříní by byl velmi kvalitním úložným místem. Opět nejde o běžné řešení. Majitelé musí zvážit i finanční stránku věci, nestandardní řešení nebývají nejlevnější, i když jsou velmi praktická.

4. Vítězný půdorys

Ze čtvrté kuchyně nabízím k zamyšlení pouze půdorys. Dřezové skříňky jsou pod oknem naproti dveřím a poloostrovní vaření obrácené k obývací části je kompromisem s hlubší pracovní deskou v místě desky varné. K tomuto řešení bych se patrně sama přiklonila.