Spotřebiče v kuchyni budou následující: varná indukční deska, trouba s mikrovlnkou samostatně ve vysoké skříni, vestavěná lednice a myčka, samostatná digestoř.

V celém bytě se bude nejprve provádět rekonstrukce, takže jak rozvody elektřiny, tak odpadu i vody se budou moci návrhu přizpůsobit. Podlaha v kuchyni bude pravděpodobně šedá dlažba, stejně jako na chodbě, koupelně a WC. V obývacím pokoji jsou parkety.

Po celé kratší straně bychom si s manželem představovali vysoké skříně, ale nevíme, jak další stranu linky napojit. Respektive zda je naše představa realizovatelná.“

Kuchyně do tvaru „L“ je ideální dispozice. Tato je navíc hodně velká, takže není problém udělat po celé jedné stěně pouze vysoké skříně. Vejde se sem vestavěná chladnička, trouba, mikrovlnná trouba i vysoká potravinová skříň.

Druhá strana kuchyně je tvořena spodními skříňkami, mezi kterými převažují široké výsuvy pro přehledné a snadno dostupné ukládání nádobí. Vestavěná myčka je už dnes samozřejmostí. Její místo je vedle dřezu. Pracovní plocha je dostatečně velká, je tu dostatek místa mezi jednotlivými pracovními zónami i po obou stranách varné desky a dřezu. Zkrátka sen všech kuchařek.

Horní skříňky jsou v moderních kuchyních nejčastěji řešeny výklopnými systémy, ani tato kuchyně není výjimkou. Spodní část dvířek jsem navrhla prosklenou v hliníkovém rámečku, ale klidně mohou být plná, pokud hospodyňka potřebuje ukládat hodně nádobí a nemůže skříňky udržovat v dokonale uklizeném stavu. Chaos za prosklenými dvířky nevypadá dobře.

Kuchyně je barevně jednoduchá, ve světlých pískových tónech dvířek, s bílou pracovní plochou. Obklad za pracovní deskou je z bílé perleťové keramiky. Jediným výrazným prvkem jsou jasně růžovo-fialové jídelní židličky, které dodají interiéru „šmrnc“.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz