• Veškeré ovoce s velkými, tvrdými semeny či peckami (například nektarinky, broskve, meruňky, švestky nebo třešně) musíte před odšťavňováním vypeckovat. Oproti tomu jadérka citronů, limetek, hroznů nebo například melounů se mohou ponechat.
  • Pokud chcete použít ovoce s pevnou nebo nepoživatelnou slupkou (kiwi, mango, papája, guava, ananas a podobně), před odšťavňováním je vždy oloupejte. U citrusových plodů odstraňte nejen slupku, ale také středy. Jejich kůra totiž může obsahovat chemické nebo dokonce jedovaté látky. Bílou část těsně pod kůrou ponechejte, obsahuje velmi cenné bioflavonoidy a vitamin C.

ČTĚTE TAKÉ:

  • 10 důvodů, proč odšťavňovat
  • [Překyselený organismus vyčistí zelenina](http://www.dumazahrada.cz/bydleni/kuchyne/20842- prekyseleny-organismus "Překyselený organismus")
  • Vliv zeleninových a ovocných šťáv na organismus
  • Při odšťavňování začínejte vždy přísadami s měkčí konzistencí při pomalé rychlosti, se zpracováním přísad s tužší konzistencí postupně rychlost zvyšujte.
  • Praktickým pravidlem je také kombinovat moučnatější, dužnatější druhy ovoce nebo zeleniny s druhy, které obsahují větší podíl šťávy.
  • Abyste při odšťavňování listové zeleniny dosáhli co nejlepšího výsledku, vytvořte z ní buď svazeček, nebo ji pomalu odšťavňujte spolu s jinými přísadami.
  • Zázvor a jiné aromatické suroviny, které stačí použít pouze v malém množství, při výrobě nápoje neponechávejte až na konec. Po takovémto kousku je ideální odšťavnit nějaké šťavnaté ovoce, jehož šťáva spolehlivě „vypláchne“ aromatické zbytky.

Jak vybrat odšťavňovač

Na trhu je velké množství odšťavňovačů v ceně od několika set až po desítky tisíc korun. Obecně je lze rozdělit do tří hlavních kategorií – odstředivé odšťavňovače, tlakové rozmělňovací odšťavňovače a mechanické (ruční) odšťavňovače.

1) Odstředivé odšťavňovače (někdy také nazývané centrifugy) ovoce či zeleninu nejprve nastrouhají na točícím se diskovém struhadle. Odstředivá síla následně nastrouhané kusy rozprostře po sítě kolem centrálního struhadla a postará se o vylisování šťávy. Tyto univerzální odšťavňovače jsou vhodné ke zpracování šťavnatého ovoce a zeleniny, a právě proto jsou v domácnostech nejvíce rozšířeny. Samozřejmě ale dokážou zpracovat prakticky jakoukoliv surovinu, při odšťavňování obilnin, bylinek, listové zeleniny či bobulovin ale mají nižší výtěžnost. Některé „centrifugy“ se ovšem prodávají i s přídavným diskem na homogenizaci bobulovin a měkkého ovoce.

2) Tlakové rozmělňovací odšťavňovače pracují s nízkými otáčkami. U odšťavňovačů tohoto typu nejprve šneková šroubovice rozmělní vhozené ovoce či zeleninu. Šťávu, která se z nich uvolní, šneková hřídel protlačí přes jemné sítko. Tento typ odšťavňovače je ideální pro extrakci listové zeleniny či bylinek, zvládne ale samozřejmě i ostatní suroviny.

3) Mechanické (ruční) odšťavňovače jsou, podobně jako tlakové rozmělňovací odšťavňovače, vybaveny šnekovou šroubovicí. Dokážou zpracovat šťavnaté ovoce, bylinky a listovou zeleninu. Pohon ovšem zajišťuje síla lidských paží.

Samostatnou kapitolu mezi odšťavňovači představují citrusovače. Ty jsou určené k získání čerstvé šťávy pouze z citrusů. Na trhu jich rovněž existuje široká nabídka. Obecně se dělí na dvě velké skupiny: mechanické a motorové (elektrické). Mechanický lisovač se hodí pro občasné použití, postačí vám v případě, když potřebujete vymačkat citron do čaje nebo dodat čerstvou šťávu do připravovaného pokrmu. K sehnání jsou v provedení ze skla, plastu nebo kovu s cenou od několika desítek korun až po velmi drahé designové kousky. Jednou z variant mechanických citrusovačů jsou ruční pákové lisy, u kterých se přítlačnou pákou tlačí na rozkrojený citrus. Pokud ale chcete doma denně připravovat čerstvý džus z citrusových plodů, rozhodně nevystačíte s mechanickým lisem. S elektrickým citrusovačem je odšťavňování rychlejší a méně namáhavé, protože je lisovací trn roztáčen motorem spotřebiče. Díky tomu odpadá nekonečné otáčení rozkrojeným plodem.

Výběr odstředivého odšťavňovače:

Z důvodu toho, jak odstředivý odšťavňovač funguje, jsou alfou a omegou dobrého odšťavňovače výkonný motor a kvalitní nerezové síto, bez nich nikdy nezískáte velké množství čerstvé šťávy.

Perfektní výsledek zajistí výkon od 1200 W. Silný motor má vliv nejen na výtěžnost, ale také na celkovou dobu práce, s výkonným motorem můžete, na rozdíl od slabých odšťavňovačů, pracovat bez přestávky. Nejlepší odšťavňovací síta jsou z mikrosíťoviny, která mají nejvyšší propustnost šťávy. Čím více je v mikrosíťovině miniaturních otvorů, tím lépe. Pro perfektní výsledek a dlouhou životnost ostří může být zpevněné titanem. O stupeň horší provedení představuje síto, respektive disk z děrovaného plechu. Každý odborník i uživatel vám dosvědčí, že nejnižší potenciál má děrovaný plech s plastovými okraji a předěly. Plnicí otvor odšťavňovače by měl mít co největší průměr, umožňuje totiž vkládat i velké kusy ovoce a zeleniny. Jen tak nebudete muset ztrácet čas pracným a hlavně zbytečným překrajováním.

Odšťavňovač musí disponovat alespoň dvěma rychlostmi. To proto, že vyšší otáčky se používají na tvrdou zeleninu, jablka, mrkev nebo například ananas, nízké otáčky jsou zase dobré na citrusy, meloun či kiwi. Otáčky musí jít plynule regulovat, ideálním řešením je elektronické ovládání rychlosti.

Před nákupem pamatujte na to, že odstředivé odšťavňovače dokážou zpracovat prakticky jakoukoliv surovinu, při odšťavňování obilnin, bylinek, listové zeleniny či bobulovin ale mají nižší výtěžnost. Některé „centrifugy“ se ovšem prodávají i se speciálním přídavným diskem, který ve šťávě zachovává dužinu bohatou na vlákninu, a se kterým tedy můžete zpracovávat i měkké ovoce, jako jsou banány, mango nebo jahody. Jemné pyré skvěle poslouží jako základ krémových polévek, sals, dipů a ovocných zmrzlin, lze z něj také připravit dětskou stravu. Jde jen o to dobře si rozmyslet, co všechno budete na odšťavňovači chtít připravovat.

Naprostou samozřejmostí u odšťavňovače musí být 100% bezpečnost. Největší jistotu vám dá jen takový odšťavňovač, který v případě, že není správně sestaven a zajištěn, zkrátka nespustíte. Neměla by chybět protiskluzová úprava nožiček. Určitě oceníte, pokud je možné napájecí kabel omotat okolo základny na spodní straně odšťavňovače - při práci vám nebude nikde překážet.

Myslete také na údržbu odšťavňovače. Protože se přístroj po každém použití musí rozložit a umýt, všechny jeho odnímatelné části by měly jít mýt v myčce nádobí. Ke snadné údržbě přispívá celkové robustní provedení z nerezové oceli, u které stačí odšťavňovač v případě potřeby pouze lehce otřít. Zaměřte se také na tvar hubice, ze které z odšťavňovače vytéká šťáva. Měla by být speciálně vytvarována, to proto, abyste si šťávu mohli stáčet přímo do sklenice. Otáčivou hubicí zabráníte nepříjemnému odkapávání zbytku šťávy na stůl či pracovní desku.

Zásobník odšťavňovače na dužinu, která zůstává z ovoce či zeleniny, by měl mít větší objem. Pohodlněji se s ním pracuje, lépe se umývá a při zpracovávání většího množství surovin se nemusí často vyprazdňovat.

Tipy na odšťavňovače

Catler JE 4011

Maximální výtěžnost šťávy u odšťavňovače Catler JE 4011 je výsledkem kombinace motoru o výkonu 1 200 W, přímého centrálního plnění, elektronického ovládání rychlosti a nerezového disku na šťávu. Toto unikátní síto má ostří zpevněné titanem a stěny z mikrosíťoviny, ve které je více než 40 000 miniaturních otvorů. Protože Catler JE 4011 je vybaven extraktorem pyré, speciálním diskem, který ve šťávě zachovává dužinu bohatou na vlákninu, můžete zpracovávat i měkké ovoce.

Cena: 5990 Kč

Philips Avance Collection HR1870

Disponuje výkonným motorem s příkonem 700 W. XXL plnicí trubice umožňuje odšťavňování, aniž by bylo třeba ovoce nebo zeleninu předem výrazně krájet. Díky mikrosítku, které stačí po použití omýt běžnou houbičkou, nedochází během odšťavňování k nevítaným ztrátám šťávy. Veškerá dřeň se shromažďuje na jednom místě, což usnadňuje čištění, přičemž všechny odnímatelné díly lze mýt v myčce na nádobí. Součástí příslušenství je i lis na citrusy s rotačním systémem pro snadné lisování šťávy citrusů. Praktická nálevka umožňuje přípravu šťávy přímo do sklenice.

Cena: 3590 Kč



Bosch MES3000

Motor odšťavňovačů Bosch nabízí vysoký výkon 700 W a zároveň nízkou hlučnost 75 dB. Produkt splňuje všechny bezpečnostní předpoklady – například nefunguje, pokud je špatně složen, a také má gumové nožičky, které zaručují vysokou stabilitu. Díky dvojitému filtru má odšťavňovač vysokou účinnost. Stroj disponuje automatickým odstraněním dužiny i pěny z vylisované šťávy.

Cena: 3490 Kč

Titulní foto: Thinkstockphotos.com