* Dobré odpoledne, milá redakce,

před nedávnem jsem objevila vaše webové stránky, kde se zabýváte radami s budováním nových kuchyňských linek. Jelikož jsme ve stádiu projektování RD, stránky jsem si důkladně prostudovala a uložila pro pozdější čerpání cenných rad. Nyní máme již hotové dispozice domu, proto se na vás obracím s prosbou o pomoc s plánováním nové KL i já.

O kuchyni mám zatím jen menší představu, důkladněji jsem nad tím ještě nepřemýšlela, přeci jen, je ještě čas, ale menší "provozní" zkušenost už mám, tak se z ní pokouším čerpat...

Co vím, že bych chtěla v naší budoucí rodinné kuchyni, je:

  • zvýšená pracovní plocha na 100 cm
  • trouba a myčka ve výšce
  • spodní skříňky - výsuvné šuplíky
  • velká lednice v kombinaci s mrazákem nebo každé zvlášť, to ještě nevím
  • pokud by to vyšlo prostorově, tak menší barový pultík, aby se opticky kuchyně oddělila, ale aby tam nezbyl moc malý průchod. Nebo nějaký ostrůvek.
  • moderní styl, ale ne hypermoderní, co se brzy okouká. Nyní máme kombinaci ořech/ vanilka a jsme spokojení, takže zase něco podobného. Nebo kombinaci žíhaného dřeva s něčím... Bílé kuchyně se mi také líbí, ale přijde mi to nepraktické z hlediska údržby.
  • funkčně pro 4-5člennou rodinu, s dětmi, takže aby všude nebyly vidět prstíky a bylo dostatek úložného i pracovního prostoru.

Paní Barbora má o své budoucí kuchyni poměrně jasné představy, navíc přichází s půdorysem v době, kdy je ještě možné zasahovat do vedení instalací. Já tedy nabízím čtyři možná řešení. Přičemž ale půdorys zcela logicky nabízí hned to první. Do šikovného výklenku se dobře umístí vysoké skříně, zde ale musím podotknout, že výklenek by musel být ještě o kousek širší, pokud by i myčka nádobí měla být ve výšce. Neumím si dost dobře představit troubu umístěnou nad myčkou nádobí – nebo naopak. Proto, pokud by na tom majitelka trvala, bych doporučila výklenek rozšířit o několik centimetrů tak, aby pojmul tři skříně o šíři 60 cm, tedy lednici, skříň s troubami a následně „potravinku“ s myčkou.

Verze č. 1

První kuchyně tedy vychází z půdorysu. Praktické L nabízí ergonomickou návaznost mycí, přípravné i varné zóny, oddělení krátkým pultíkem je zde také příjemné a nenásilné. Kuchyně je vyvedena ve světlých tónech, v bílé a březovém dekoru. Neokouká se a univerzálně ladí s jakoukoli zvolenou barvou.

Osobně mám bílou kuchyň a nemohu tvrdit, že by byla víc náchylná k umazání. Navíc jsem i ráda, že je vidět, kdy je potřeba dvířka umýt. ***

Verze č. 2

Druhá linka vlastně vychází z první. Změna je zde v umístění dřezu do rohu, čímž se mytí přiblíží varné zóně. Je příjemné mít dlouhou pracovní plochu mezi mycím a varným centrem, nicméně všeho moc škodí, ideál je okolo jednoho metru. Z vlastní zkušenosti mohu konstatovat, že běhat od sporáku dva metry pro trochu vody je skutečně otrava. Zelená v kombinaci s dřevěným dekorem je svěží a krásná, je ale potřeba myslet na to, že jde o velké „dřevěné“ plochy, a nekombinovat je následně příliš s jinými dekory. ***

Verze č. 3

Třetí varianta – osvědčená vanilka s ořechem, zde jako paralelní linka s mycím centrem na jedné straně a varným v ostrůvku. Zdá se mi, že jde o méně prostorné a méně logické řešení, ačkoli má ostrůvek své velké klady. ***

Verze č. 4

Čtyřka je opět variací linky první. Dřez se však přesouvá do roviny vedle varné desky, čímž se ještě víc zkracuje vzdálenost mezi vodou a varnou deskou – na cca 90 cm. Zadní skříňky jsou mělké a pouze odkládací, skladovací. Kombinace smetanové a ořechové je opět krásná a nesmrtelná, volbou ostatních barev pak získáváme velmi světlou, vzdušnou a prostornou kuchyň.