Jak vybrat tu správnou kuchyňskou desku


Autor: Technistone
Víte, která část kuchyně je nejvíce používaná a je nejvíce viditelná? Je jí pracovní deska. Přesto lidé výběr pracovní desky berou často až jako poslední položku po zvolení samotné kuchyňské linky a jejích doplňků. Deska přitom může významně ovlivnit vzhled celé kuchyně a především pocit z jejího používání.
Zásadní rozhodnutí se týká především materiálu, z kterého se pracovní kuchyňské desky vyrábí. Důležitý není jen vzhled, ale třeba odolnost proti poškrábání, teplotám, nasákavost nebo teplotní roztažnost.
Laminátové desky
Autor: Technistone
Lepší desky mají postformingové zakončení spodních a předních hran, které zabraňuje vsáknutí vlhkosti do desky. Právě možnost nabobtnání po vniknutí vody do dřevotřískové části a náchylnost k mechanickému poškození patří mezi největší nevýhody. I proto je například velice důležité správně instalovat dřez a těsnění kolem jeho okrajů.
Výhody:
- Velký výběr barev a dekorů
- Snadná údržba (stačí hadřík se saponátem, není nutná impregnace či speciální přípravy)
- Nízká cena
Nevýhody:
- Snadné poškození desky (především nožem, vysokou teplotou)
- Při vniknutí vody do dřevotřísky hrozí nabobtnání
- Nelze opravit například přebroušením, nutná výměna
- Viditelné spoje
Nerezové desky
Nerezové pracovní desky jsou známy především z restauračních provozů a jídelen. Jde o hygienické řešení, které toho mnoho vydrží a má snadnou údržbu. Nijak nevadí, když na desku vyprskne vroucí olej, nebo na ni položíte horký hrnec. V poslední době se ale s rostoucí módou designově minimalistických kuchyní ve vysokém lesku můžeme s nerezovými deskami setkávat i v domácnostech. Pozitivní je také to, že jde pořídit i nerezové umyvadlo přímo vsazené v desce - ta tak může být jedním funkčním kusem. Bohužel jsou tyto desky náchylné k poškrábání a udržet ji lesklou a bez otisků a kapiček od vody je takřka nemožné.
Výhody:
- Odolná proti vyšším teplotám
- Životnost
- Hygieničnost
Nevýhody:
- Viditelnost otisků a polití
- Sklony k poškrábání
- Pořizovací cena
- Nenabízí ji příliš kuchyňských studií
Dřevěné desky
Autor: Technistone
Výhody:
- Přírodní vzhled
- Odolná proti vyšším teplotám
- Lze přebrousit
Nevýhody:
- Měkký materiál
- Bez ošetření olejem či vosky vyšší nasákavost
- Nutná pečlivá údržba
- Obtížné vhodně zkombinovat s ostatními prvky kuchyně
Kamenné desky
Autor: Technistone
U barevnosti je třeba podotknout, že u přírodních materiálů nelze zaručit stálost barev a takřka neexistuje deska, která by měla neměnný dekor po celé své délce - pro někoho je to znak unikátnosti a přednost, někomu to vadí.
Zejména žula je velice odolná, především proti mechanickému opotřebení a vyšším teplotám, méně však proti chemikáliím, olejům a například červenému vínu. I proto je vhodné ošetřovat kámen speciální impregnací. I tento materiál lze přebrousit.
Deska z kamene je pěkných pár metráků přírody ve vaší kuchyni. Pracovní deska tak musí být na tuto zátěž připravena, takže položit ji na klasický dřevotřískový korpus prakticky nejde.
Výhody:
- Luxusní materiál
- Vysoká tepelná a mechanická odolnost
- Unikátnost
- Možnost sladění s dlažbou, parapety
Nevýhody:
- Nižší odolnost proti tvorbě skvrn
- Nejednotnost struktury po celém povrchu desky
- Vysoká hmotnost
- Cena
Desky z technického kamene
Autor: Technistone
V patrnosti je nutné držet vyšší hmotnost desky. Pro někoho může být v této luxusní kategorii negativem to, že desky nejsou tak unikátní jako konkrétní přírodní kámen. Skutečností nicméně je, že v přírodním kameni nelze vyloučit výskyt nedostatků či zpočátku neznatelných prasklin, které se objeví až při používání. Technický kámen díky svému standardizovanému zpracování naopak přináší lidem snazší výběr z předem dané nabídky barev, dekorů a tlouštěk desek i lepší představu o tom, co jako zákazníci dostanou.
Výhody:
- Luxusní materiál
- Vysoká pevnost a mechanická odolnost
- Nízká nasákavost
- Velký výběr dekorů a barev
Nevýhody:
- Vyšší hmotnost








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...