Přesto se v kuchyních uplatňuje celá řada tradičních i moderních materiálů; můžete sem dát keramickou dlažbu s protiskluznou úpravou, ideálně doplněnou o podlahové vytápění. Dlaždice se doporučují volit velkoformátové, protože méně spár se rovná méně práce s čištěním. V rustikálně zařízených a venkovských kuchyních se stále těší oblibě dřevo, ačkoli se musí pravidelně natírat. Preferují se dřeva tvrdá, jako buk či dub, případně dřeva exotická, která snesou větší zátěž a je s nimi méně práce při údržbě. Pravé dřevo však také znamená vyšší cenovou relaci.

Do kuchyně je možné položit i laminát, je však vhodné použít dražší, voděodolný typ. Ve vlhčích prostorách může být výhodnější neaplikovat ho jako plovoucí podlahu, ale přímo ho nalepit na povrch, aby se pod něj nedostala vlhkost.

Nejlevnější volbu představuje PVC nebo podlaha z vinylových dílců. Pokud je koupíte u renomovaných výrobců, nemusíte se bát, že si domácnost zanesete ftaláty a dalšími nebezpečnými toxiny. PVC se snadno vytře, je trvanlivé, a přitom i poměrně měkké, jde zkrátka o praktický materiál vhodný do prostor, kde se každou chvilku něco rozlije. Někomu ale vadí PVC na dotek. I se všemi certifikáty o zdravotní nezávadnosti je to pořád umělina...

Z ryze přírodních materiálů je vyrobeno marmoleum, kterému se proto také přezdívá "přírodní linoleum". Základem je jutová tkanina a korková drť spojená přírodní pryskyřicí, doplněná o lněný olej a barevné pigmenty. Materiál je svými vlastnostmi velmi podobný linu a bývá doporučován do kuchyně, přestože zaznívají i hlasy, že je do zátěžových prostor příliš měkký.

Příjemnou, přírodní a na omak teplou podlahovou krytinou je rovněž korek; pro lepší ochranu a snazší údržbu by měl být jeho povrch opatřen polyuretanovým nátěrem. Na korkové podlaze se vám bude příjemně stát, korek díky své měkkosti nezatěžuje klouby, a přitom má určitou tvarovou paměť - po promáčknutí se časem vrátí zase do původního tvaru.

Pozvolna k nám pronikají také polyuretanové stěrky, které jsou bezespárové, pevné, pružné, a přitom snesou velkou zátěž. Objednávat si je ale pro prostor 4x2 metry se moc nevyplatí, jejich cena se totiž snižuje až s větší plochou pokrytí. Zamyslet se nad nimi můžete například v případě, že stavíte nebo renovujete dům, kde bude kuchyň spojená s obývákem, a stěrku budete aplikovat na podlahu v celém spojeném prostoru.