Odpovídá Roman Dostál, specialista na podlahové systémy

Dobrý den,

tato otázka je poněkud komplikovanější a asi by ji měl vyřešit odborník na místě. Odvětrání pomocí drenážních trubek či hadic spojených se štěrkem či škvárou (pozor na radon!) je možné a hojně používané. Skladba je taková, že na štěrkové lože uložíte trubky podél stěn a několikrát napříč, a to tak, aby byly vyspádované. Kondenzace vody totiž bude probíhat i v trubkách a vy potřebujete mít vodu odvedenou buď do jímky (uděláte ji třeba v předsíni pod dlaždicí), nebo ven.

Trubky musí být vyvedené ven, aby dýchaly, nebo nasávací otvor ven a komínově pak vyvedený na opačné straně pokoje do horního patra. To je lepší způsob, který lépe provětrá podlahu a odvede vlhkost.

Celé se to zasype štěrkem. Na něj se následně pokládá krycí deska, která je již přesně položená, protože na ní jde hydroizolace (IPA), tepelná izolace (pozor – při velkém provětrání by měla být tato izolace velmi podobná co do přestupu tepla izolací obvodové, takže třeba patnácticentimetrový polystyren) a krytina.

Pokud bude podlaha vytápěná, pak se vrstvy musí upravit. Například polystyren nesmí být klasický EPS 100 Z, protože ten není na teplotní výkyvy stavěný. Použijte stabilizovaný polystyren (na konci S). Pak následuje separační fólie a pak všechny ostatní vrstvy jako u klasické vytápěné podlahy.

Pozor ale také na to, že vytápěné podlahy by měly u starých domů být v nízkoteplotním specifiku, pokud používáte dřevěné parkety. Teplem totiž dřevo pracuje a rychlé výkyvy teplot (přijdete domů a dáte topení naplno) znamenají, že dřevo bude pracovat. Jeho změna bude záležet na vlhkosti v pokoji, předaném teple a kvalitě dřeva.