Dobrý den. Chci rekonstruovat svůj panelový byt, a to kompletně, včetně elektrorozvodů. Dosavadní hliníkové rozvody bych chtěl nahradit měděnými, ale nejsem si jist jejich průřezy. Jaké kabely bych měl pořídit, aby vyhovovaly standardům, ale i normálnímu užívání? Děkuji Jaroslav

Předně bychom Vám chtěli pogratulovat k takovému nápadu, že s rekonstrukcí vyměníte i celý elektrorozvod. Bohužel to stále nebývá pravidlem a podepisuje se to na mnoha a mnoha problémech, které dnešní domy mají.

Hliníkové dráty mají mnoho negativních vlastností, pro které je lepší je vyměnit. Hliník má sice dobrou vodivost, ale bohužel i horší houževnatost a vyšší tvrdost. Z toho vyplývá vysoká pravděpodobnost lomu. Zvláště, pokud je vodič již starší a tepelně unavený. Navíc hliníkový drát ve svorkách teče – tedy mění tvar pod tlakem svorky v tepelném zatížení. Proto bylo vždy lepší po nějakém čase rozebrat všechny zásuvky a krabice a všechny svorky dotáhnout.

Proto bylo vždy nutné zvyšovat průřez jádra vodiče o jeden stupeň, než by bylo v případě mědi. Takže pokud máte vodiče určitého průřezu v hliníku, počítejte s 2/3 průřezem mědi. Pozor! Neplatí to ale obecně. V současné době je větší potřeba na zapojení výkonných spotřebičů, jako jsou indukční desky, trouby apod. Proto je zapotřebí bohatě dimenzovat i vodiče ve zdech. Vše by se mělo řídit tím, jak silné jističe nakonec použijete v rozvodné skříni. Viz náš článek o zapojení varných desek.

Jan Čech - www.dumazahrada.cz

Titulní foto: Thinkstockphotos.com