Dobrý den,

máme dům s krásnou zahradou, ale na zahrádce zůstaly po původním majiteli betonové pražce, které bychom chtěli dát pryč. Poradíte? Ručně jsme je dokázali zvednout jen 10 cm a týden jsme si manželem léčili záda...:-))

Na přiložené fotce jsou vidět dole vpravo - takto máme olemovanou celou zahrádku - celkem 12 pražců.

Tady máte několik možností. Ani jedna není dokonalá.

  1. Pozvěte si z místního zemědělského družstva traktor nebo náklaďák s nakládací rukou, který by pražce vyzdvihl a odvezl. Výhody – bude to během odpoledne pryč. Nevýhody – nemusí se na zahrádku dostat a totálně vám rozryje trávník.
  2. Zvládnout by to mohl i malý bagřík – Bobcat. Ten už by mohl projet, ale s trávníkem se opět můžete rozloučit.
  3. Rozbít je sbíječkou. Bohužel jde o velmi pevný železobeton, takže to je strašná práce.
  4. Využít principy stavby pyramid. Připravte si dvacet kulatin (stačí pravidelné kulaté špalíčky dřeva) o délce asi 20 cm větší, než bude okop. Ten vyhlubte kolem betonového bloku. Dlouhými tyčemi (vypodložte si je třeba cihlou) pak pomocí páky nadzvedněte jednu část tak, abyste ji mohli vypodložit špalíčky. Pak druhou část a dva špalíky do středu. Postupným vypodkládáním a posouváním dostaňte betonové bloky na místo určení.

Z vlastní zkušenosti bych doporučil verzi 1. Trávník sice vezme za své, ale než odjede, může za sebe zapřáhnout i válec a pěkně vám tu zahrádku znova uválcovat. Za záchranu zad to opravdu stojí. Ušetřený čas pak můžete věnovat obnově trávníku nebo tvorbě záhonků na místě původních betonových bloků.

Jan Čech