Prestižní anketa časopisu se uskutečnila již pojedenácté. I letos ji pořádal časopis DŮM&ZAHRADA a jeho vydavatel, společnost Sanoma Media Praha CZ, ve spolupráci s agenturou Caffé Bohemia.

Z desítek přihlášených domů a projektů odborná porota nejprve vybrala sedm finalistů v každé velikostní kategorii. Z nich pak porota v druhém kole rozhodla o čtyřech oceněních TOP DŮM roku 2013.

Hlasovalo se ve čtyřech velikostních kategoriích

Vy, čtenáři časopisu, webových stránek a další zájemci o obor rodinný dům, jste pak v internetovém hlasování rozhodli o dalších čtyřech držitelích titulu TOP DŮM (podle veřejnosti) v jednotlivých velikostních kategoriích.

Napříč všemi kategoriemi odborná porota vyhodnotila domy poctěné titulem TOP DŮM ve speciálních kategoriích:

PASIVNÍ RODINNÉ DOMY MIMOŘÁDNĚ DOSTUPNÝ DŮM TRADICE ČESKÝCH STAVENIŠŤ DOMU A ZAHRADY BUDOUCNOST OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ

Letošní ročník přinesl i jednu zajímavou skutečnost - odborná porota i hlasující čtenáři se v jedné z velikostních kategorií shodli. Ve dvanácti kategoriích je tedy jedenáct oceněných domů.

I letošní ročník ukázal, že titul TOP DŮM je velice respektované a žádoucí ocenění. Svědčil o tom i vysoký zájem o účast v anketě. Všem účastníkům děkujeme. Přihlášené domy byly až na několik výjimek projekty typové. Cílem ankety tradičně bylo také ukázat, že typový dům je neprávem spojován s určitou uniformitou a omezenými možnostmi vyhovět individuálním požadavkům stavebníků. Zájem o TOP DOMY potvrzuje, že toto spojení nevychází z reality: naopak, stavebníci na dnešních typových projektech oceňují právě jejich variabilitu, praktičnost a hospodárnost.

ODBORNÁ POROTA:

  • Petr Zavadil, publisher vydavatelství Sanoma Media Praha (předseda poroty)
  • Zbyněk Blažek, obchodní ředitel vydavatelství Sanoma Media Praha
  • Ing. arch. Ondřej Krejčí, šéfredaktor časopisu DŮM&ZAHRADA
  • Ing. arch. Jan Rampich, architekt a publicista
  • Ing. arch. Jitka Paroubková, Fakulta stavební ČVUT
  • Ing. arch. Dušan Řezáč, Fakulta architektury ČVUT
  • Ing. Tomáš Tvarůžek, publicista, podnikatel ve stavebnictví

Kompletní výsledky

Domy s podlahovou plochou do 100 m² - Podle poroty

BEST – UNIKA: Svobodná volba 1 až 3

  • Počet místností: 2+kk až 5+kk
  • Zastavěná plocha: 64,0 až 92,0 m²
  • Podlahová plocha: 51,9 až 98,6 m²

Návrh typového projektu rodinného domu Svobodná volba 1 až 3 je založen na možnosti půdorysného i výškového rozvoje s ohledem na potřeby a finanční možnosti investora. Základní čtvercový půdorysný rozměr 8 x 8 metrů umožňuje variabilní umístění na pozemku. Typové projekty tří různých variant lze použít buď vždy samostatně, nebo je možné ze základního modulu vytvořit dostavbou, nebo nástavbou dva další větší domy. Dispoziční řešení je navrženo tak, aby umožňovalo jen s minimálními stavebními úpravami zvětšení podlahové plochy objektu. Obvodové stěny a příčky jsou ze zdicího systému BEST – UNIKA o tloušťce stěn 200 mm.

Domy s podlahovou plochou do 100 m² - Podle čtenářů

Haas Fertigbau Chanovice, s. r. o.: HARMONY 9

  • Počet místností: 4+1
  • Zastavěná plocha: 110,6 m²
  • Podlahová plocha: 88,9 m²

Nový bungalov Harmony 9, to je atraktivní jednopodlažní rodinný dům s promyšleným dispozičním řešením a s dostatkem úložných prostor. V bungalovu Harmony 9 se nachází na téměř 90 m² tři samostatné pokoje, obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, dále koupelna, WC, chodba, šatna a technická místnost. Z komfortního prostorného obývacího pokoje, z ložnice a dalšího pokoje je snadno přístupná terasa, kde zažijete krásné chvíle s rodinou a přáteli znásobené výhledem na vaši prosluněnou zahradu.

Domy s podlahovou plochou do 130 m² - Podle poroty

ATRIUM, s. r. o.: Individuální dům 126

  • Počet místností: 4+kk
  • Zastavěná plocha: 146,8 m²
  • Podlahová plocha: 126,5 m²

Moderní přizemní dům se sedlovou střechou a dřevěným svislým obkladem po obvodových stěnách celého domu působí velmi čistě. Díky svým jednoduchým architektonickým liniím se hodí do jakékoli zástavby. Bungalov má velkorysý a prosvětlený obývací pokoj, společný s jídelnou a kuchyňským koutem. Obývací pokoj je navržen tak, že doslova vybízí obyvatele domu k pobytu na terase. Klidovou zónu objektu tvoří ložnice s šatnou a dva stejně velké dětské pokoje.

Domy s podlahovou plochou do 130 m² - Podle čtenářů

MS HAUS, s. r. o.: MS 15 EKONOMY

  • Počet místností: 6+kk
  • Zastavěná plocha: 146,0 m²
  • Podlahová plocha: 117,2 m²

Rodinný dům MS 15 Ekonomy vznikl jako odpověď na poptávku stavebníků. Žádali příjemný, relativně jednoduchý a především cenově zajímavý domek pro větší rodinu. Zároveň měl tento objekt mít bohaté technické zázemí a kryté venkovní posezeni. Dům je navržen jako bungalov s valbovou střechou o sklonu 25°. Při návrhu bylo dbáno na velkou variabilitu, kterou stavení svými rozměry nabízí. Tato skutečnost podporuje myšlenku dodavatele, že vlastně každý dům z produkce společnosti MS Haus si zákazník může podle svých představ upravit tak, aby vyhovoval právě jemu. Dále byl kladen důraz na to, aby v domě bylo potřebné technické zázemí a také vše, co je potřeba pro velice komfortní bydlení čtyřčlenné rodiny. V základní variantě jsou v domě dva dětské pokoje, ložnice s připojenou šatnou, dále pracovna, obytná kuchyň s jídelnou komunikačně propojená se spíží a přístupem ven a v neposlední řadě obývací pokoj. Dále je v domě samozřejmě WC, technická místnost, koupelna a zádveří. Vnitřní dispozici lze však podle přání klienta upravovat.

Domy s podlahovou plochou do 180 m² - Podle poroty

Porotherm dům: individuální řešení Popovičky

  • Počet místností: 4+kk
  • Zastavěná plocha: 116,0 m²
  • Podlahová plocha: 149,0 m²

Rodinný dům v Popovičkách skvěle reprezentuje vzor stavby pro rodinné bydlení v zahradě na českém venkově. Získal hlavní cenu v soutěži Porotherm dům Wienerberger 2012 a autorem jeho projektu je ing. arch. Ján Stempel. Archetypální forma, tradiční materiály, cihlová obezdívka pláště či střešní krytina z břidlice výrazně podtrhuji moderní, avšak k tradici českého klasického rodinného domu inklinující výraz objektu.

Domy s podlahovou plochou do 180 m² - Podle čtenářů

Ing. Karel Peterka – Thermo Plus: Iveta

  • Počet místností: 6+1, garáž
  • Zastavěná plocha: 125,6 m²
  • Podlahová plocha: 134,7 m²

Dvoupodlažní rodinný dům střední velikostní kategorie vhodný do moderní zástavby. Stavba obdélníkového půdorysu s přilehlou garáží a vstupním závětřím tvaru písmene L je zastřešena sedlovou střechou o sklonu 25˚, přistavěná garáž má plochou střechu. Dům není podsklepen. Vstup je veden přes závětří do prostorného zádveří, na které navazuje hala. Z haly je přístupný obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, pracovna, WC, spíž a šatna, na kterou navazuje místnost na domácí práce s pračkou a sprchou. Z obývacího pokoje, pracovny a místnosti na domácí práce je přímý vstup do zahrady. V patře je ložnice se šatnou, tři pokoje, lázeň a WC. Dům je tak vhodný i pro početnější rodinu s více dětmi.

Domy s podlahovou plochou nad 180 m² - Podle poroty i podle čtenářů

G SERVIS CZ, s. r. o.: Absolut

  • Počet místností: 5+kk, dvougaráž
  • Zastavěná plocha: 207,0 m²
  • Podlahová plocha: 340,6 m²

Celkovou koncepcí dům prozrazuje, že projektant těžil z nejlepších kvalit moderní architektury. Jde o mimořádně pohodlný dům s bohatým technickým zázemím, žit v něm může i početnější rodina. Dům slibuje příjemný pocit z bydlení a nabízí řadu atraktivních prvků. Místnosti poskytují dostatečné zázemí pro uložení všech osobních potřeb obyvatel i přehledné skladování sezonního oblečeni. Objekt je zjevně koncipovaný pro náročné stavebníky a je vhodný pro rozlehlejší pozemky, kde ve spojení s okolním terénem vynikne jeho moderní pojetí. Dům je samozřejmě možné podsklepit, a získat tak další zajímavé prostory.

Kategorie BUDOUCNOST OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ

RD Rýmařov, s. r. o.: DRAGON 671

  • Počet místností: 4+kk
  • Zastavěná plocha: 95,53 m² (včetně parkovacího stání)
  • Podlahová plocha: 98,2 m²

Domek velmi současné tváře a účelného dispozičního řešení. Nízká energetická náročnost je v tomto případě samozřejmostí. Cílem je nabídnout s velmi přijatelnými náklady komfortní bydlení pro nepočetnou rodinu. Jedná se o novinku v nabídce RD Rýmařov, součástí objektu je také kryté parkovací stání. Dům je možné v závislosti na příjezdu k pozemku orientovat ke všem světovým stranám.

Kategorie PASIVNÍ RODINNÉ DOMY

ELK, a. s.: Pasiv 146

  • Počet místností: 3+kk
  • Zastavěná plocha: 177,3 m²
  • Podlahová plocha: 145,9 m²

Tento jednopodlažní dům v pasivním energetickém standardu nabízí ve standardním provedeni velkorysý obytný prostor s kuchyňským a jídelním koutem, dále dvě ložnice, na přání je i varianta 4+kk s jedním pokojem navíc. Součástí pasivního bungalovu je i obytná veranda, místnost pro techniku a velká koupelna. Na základě výborné izolace a konstrukce bez tepelných mostů nedochází ke zbytečným tepelným ztrátám, „pasivní“ tepelné zdroje pokryjí největší díl potřeby tepla. Požadované nízké zbytkové vytápění pokryje tepelné čerpadlo, které se stará o příjemnou teplotu a čerstvý vzduch ve dne i v noci. Pasivní dům ELK je přezkoušen a certifikován Institutem pasivních domů v Darmstadtu, provedení odpovídá nejpřísnějším evropským standardům pasivního domu.

Kategorie MIMOŘÁDNĚ DOSTUPNÝ DŮM

CANABA, a. s.: Uno

  • Počet místností: 4+1
  • Zastavěná plocha: 55,0 m²
  • Podlahová plocha: 100,0 m²

Uno je dalším domem, v jehož případě společnost CANABA výrazně inovovala původní úspěšný typ. Nové Uno nabízí za bezkonkurenční cenu téměř sto čtverečních metrů užitné plochy v dispozici 4+1. Praktické řešení vnitřního prostoru je ideální pro pohodlný život až čtyřčlenné rodiny. Promyšlené dispoziční řešení domu umožňuje desítky změn a úprav, vnitřní i vnější podoba domu je zcela na fantazii investora. Nadčasová, moderní, ale klasická architektura se hodí do měst i na venkov, včetně chráněných krajinných oblastí. Vnější vzhled domu lze měnit nejen barvou fasády, ale stavbu je možné případně doplnit také balkonem, okenicemi, obkladem z lícových cihel a podobně. Objednat si lze rovněž stylové kryté parkovací stání nebo praktickou garáž.

Kategorie TRADICE ČESKÝCH STAVENIŠŤ DOMU A ZAHRADY

Porotherm dům: 2012 – č. 23

  • Počet místností: 4+kk
  • Zastavěná plocha: 74,4 m²
  • Podlahová plocha: 119,8 m²

Projekt byl oceněn v rámci soutěže Porotherm dům 2011 až 2012, získal zvláštní cenu Ministerstva pro místní rozvoj. Autoři ing. arch. Jan Hořejší a ing. arch. Vít Podráský navrhli jednoduchý dům s nízkým sklonem střechy a fasádou z režného zdiva. Objektu dávají výraz velké prosklené plochy v přízemí a minimalizovaný počet oken ve druhém nadzemním podlaží. K domu je volně připojený přístřešek pro auto. Dispozice je dělena do dvou úrovní. V přízemí je otevřený obytný společensky prostor s kuchyní, v patře, které je chápané jako soukromá zóna, jsou tři ložnice.