Česká ekonomika má údajně krizi za sebou, nicméně stavebnictví na své oživení teprve čeká. Je to dáno tím, že tento obor má poměrně velkou setrvačnost. Pohled na nabídku renomovaných stavebních a projekčních kanceláří ale chmury zahání – krásných domů přibývá a je jasné, že nejlepší společnosti na trhu jsou připraveny na oživení stavební produkce. Tradiční speciál časopisu DŮM&ZAHRADA – TOP DOMY vám přináší přehled toho nejlepšího, co stavební produkce nabízí. Jedná se o projekty typové i individuální a vy si jako již tradičně budete moci vybrat svého favorita pro letošní rok, který bude poctěn prestižním titulem TOP DŮM.

Jak to bude letos?

Loňský ročník přinesl jednu zajímavou skutečnost – odborná porota i hlasující čtenáři se v jedné z velikostních kategorií shodli. Ve dvanácti kategoriích tedy bylo jedenáct oceněných domů. Shodne se porota a veřejnost i tentokrát? Dozvíme se již za několik měsíců.

Adepty ucházející se o titul TOP DŮM 2014 naleznete v našich fotogaleriích – jedná se jak o projekty opakovaně realizované, tak o domy, které na svoji první realizaci teprve čekají.

K vyhlášení výsledků ankety TOP DOMY 2014 dojde v rámci čtyř velikostních kategorií. Rozhodovat budou dvě nezávislé poroty. První, odborná, je sestavena z lidí působících v oboru rodinný dům a ve stavebnictví obecně – projektantů, architektů, pedagogů a publicistů. Druhou porotu vytvoří hlasující veřejnost – rozhodnout o svém favoritovi můžete i vy.

Rozhodněte o favoritovi

První kolo výběru kandidátů na titul TOP DŮM provedla odborná porota v prosinci 2013. Výsledky prvního kola hlasování najdete na následujících stránkách internetového portálu Dumazahrada.cz. Z tohoto „předvýběru“ může vybírat svého favorita široká veřejnost. Na internetu může hlasovat každý, koho zajímá obor rodinný dům, kdo někdy stavěl, staví nebo se stavět chystá. Hlasy veřejnosti určí čtyři nejúspěšnější domy, z každé kategorie po jednom. Čtyři další vítězové vzejdou z druhého kola rozhodování odborné poroty. Odborná porota také určí domy zvlášť oceněné napříč všemi velikostními kategoriemi.

Velikostní kategorie, do kterých jsou soutěžní projekty rozdělené. Kliknutím na odkaz se dostanete do této kategorie, kde můžete hlasovat.

Napříč všemi kategoriemi porota vyhodnotí domy poctěné tituly TOP DŮM 2014 ve speciálních kategoriích:

  • Pasivní rodinné domy
  • Mimořádně dostupný dům
  • Tradice českých stavenišť domu a zahrady
  • Budoucnost obnovitelných zdrojů
ODBORNÁ POROTA:
Petr Zavadil, publisher vydavatelství Sanoma Media Praha
Ing. arch. Ondřej Krejčí, šéfredaktor časopisu DŮM&ZAHRADA
Milena Štědronská, Head of Home Decor Team
Ing. arch. Jan Rampich, architekt a publicista
Ing. arch. Dušan Řezáč, architekt
Ing. arch. Jitka Paroubková, Fakulta stavební, ČVUT

SLAVNOSTNÍ VYHLÁŠENÍ VÍTĚZŮ proběhne v březnu 2014, jejich představení v časopise DŮM&ZAHRADA 4/2014 a na internetových stránkách https://www.dumazahrada.cz