Jaký stromek si ozdobíme na Vánoce?

Bude to jedlička, smrček, borovička? Umělý, řezaný, a nebo si letos zkusíme domů ze zahrady přenést stromek živý? Uvažujeme-li o tom, že zvolíme letos stromek v kontejneru, který máme na zahradě nebo si ho chceme na letošní a ty budoucí Vánoce koupit, měli bychom se od úvah pohnout k činům. Aby stromek v květináči vánoční oslavy v bytě přežil, je potřeba ho trochu na přenos ze zimy do teplého a suchého prostředí připravit. Pokud mu nevěnujeme potřebnou péči, Vánoce nepřežije…

Čas k nákupu

Plánujeme-li letos koupi živého stromku, pak je čas vyrazit do specializovaného obchodu, zahradnictví nebo školky a koupi uskutečnit. Postup, na který jsme zvyklí u koupě stromku řezaného – den před Štědrým dnem nebo dokonce přímo na Štědrý den stromek koupit a hned jej doma nazdobit, by byl v tomto případě naprosto chybný. Živý stromek potřebuje postupně přivykat teplejšímu a suššímu prostředí, než je venku. A tak několik týdnů (cca 3 týdny) před Vánocemi jehličnan postupně začneme přesouvat zvenku dovnitř. Nejprve ho přemístíme do nevytápěného prostoru, například do garáže, světlého sklepa atd. Po aklimatizaci dále do teplejšího prostoru a tak stále dál, až stromek dostaneme na místo určené. Během vánočních svátků místnost, kde máme živý stromek umístěný, zbytečně nepřetápíme, pravidelně ho rosíme a dodáváme mu potřebnou zálivku. V teplém prostředí ho netrápíme příliš dlouho. Po týdnu, maximálně čtrnácti dnech jej začneme opatrně přesouvat do chladnějšího prostředí, až ho dostaneme zpět ven. Pokud nám ale v bytě stromek vyraší, pak musí zůstat u nás doma. Narašený jehličnan by totiž venku umrznul. Necháme ho tedy v chladnější místnosti do jara a teprve pak dáme ven.

Co je v nabídce a jaký zvolit

Obliba živých „vánočních“ stromků stále roste, a tak i jejich nabídka je dostatečně široká. K dostání je smrk pichlavý (Picea pungens), smrk ztepilý (Picea abies), jedle kavkazská (Abies nordmanniana), borovice černá (Pinus nigra), případně i netradiční druhy jehličnanů, jako jedle španělská (Abies pinsapo Boiss), smrk bílý zakrslý (Picea glauca Conica) a další.

Jaký druh stromku si vybereme, je vcelku na nás, ale rozhodně bychom si měli při výběru dávat pozor na to, zda stromek nebyl do kontejneru sázený narychlo. Takový by nám vydržel opravdu jen jedny Vánoce. Nejlepší je ten, který byl v kontejneru pěstovaný od začátku, nebo alespoň ten, který byl do kontejneru přesazený již v létě a měl dostatek času v nádobě řádně prokořenit. U takovýchto stromků máme větší šanci, že Vánoce přežijí bez úhony a bez problémů porostou dál. Při jeho koupi se tedy nebojíme podívat na kořeny a požádat prodavače o vyjmutí jehličnanu z nádoby – stromek, který byl vypěstovaný v kontejneru, bude mít bohatě rozvětvené jemné kořínky a kořenový bal se po vyjmutí nerozpadne!

Vyberete-li si jehličnan, který byl poctivě vypěstovaný v květináči a během svátků mu věnujete potřebnou péči, bude vám dělat radost řadu let. Šťastnou ruku!

-td-Foto: www.profimedia.cz