Nemusíte pátrat po útulcích, teď vám pomůže moderní technologie. A zadarmo. Existuje totiž program, který vám najde psa přesně podle toho, jak vypadáte. Není to žádný pouťový trik, ale špičková práce profesionálních programátorů.

Novozélandská společnost NEC patří k předním světovým vývojářům programů, které rozpoznávají lidské obličeje. Jejich software pracuje s rozeznáváním dominantních obličejových linií, které se u každého z nás liší. Tyto programy používají především bezpečnostní složky k rozeznávání zločinců a teroristů, například na bezpečnostních kamerách v obchodech nebo na letištích. Také se jimi analyzují fotografie na pasech – jestli odpovídají skutečné osobě, nebo jsou falešné.

Zjednodušená verze tohoto programu je využita i pro výběr toho nejvhodnějšího pejska. Webové stránky s programem jsme vyzkoušeli a fungují dokonale! Pes, kterého vám software vybere, je opravdu velice podobný vašemu vlastnímu obličeji. Alespoň u nás to fungovalo dokonale. Program bez problémů rozezná protáhlý obličej od kulatého, změří vzdálenost mezi očima a pozná i podobnost mezi lidským nosem a čumákem. Schválně, bude to fungovat i u vás?

Stránky s výběrem psího dvojníka jsou zdarma k dispozici na této adrese: www.doggelganger.co.nz Není třeba se ani registrovat, jediné, co potřebujete, je libovolně (ne)kvalitní fotka a středně rychlý internet. Pak už jen chvíli počkáte na výsledek. Program vám spočítá, jaká je procentuální podobnost mezi vámi a pejskem, kterého vám vybral. Navíc vám rovnou ve své obsáhlé databázi najde psího dvojníka, který je volný v některém útulku – bohužel zatím nemůžete vybírat z těch českých.