Statistika zranění se v případě žen a u mužů výrazně liší. Zatímco ženy se nejčastěji zraňují při manipulaci s předměty, které dokonale znají, muži se poškozují naopak zejména tehdy, když narazí na něco neznámého.

Můžeme to snadno dokázat. Například ve statistikách, které si nechává zpracovávat Česká pojišťovna, se objevuje jako nejčastější mužské zranění v domácnosti pořezání – tvoří celkem 16 procent ze všech úrazů, ke kterým dojde. A co ženy? U těch je trošku překvapivě nejčastějším zraněním nějaký druh poškození kotníku.

Kooperativě zase vyšlo, že mužům se doma stává výrazně více úrazů než ženám. Podle jejích dat je šance, že si muž něco doma přivodí víc než dvojnásobná než u ženy. Čísla jsou jasná – ale jak si je vyložit? Že by muži pracovali v domácnosti dvakrát víc než ženy? To je krajně nepravděpodobné, ostatně výzkum společnosti SANEP z letošního února tvrdí, že většinu domácí práce oddřou právě ženy. Že by tedy byli muži tak nešikovní? To zase musí autor tohoto textu jako muž jednoznačně popřít, zamítnout a vyloučit!

Odvážní muži, opatrné ženy

Nejspíš to bude tím, že my muži se rádi po hlavě vrháme i do záležitostí, kterým tak úplně nerozumíme - ale odmítáme si připustit, že bychom na to nestačili. Sám to vidím na přístupu, s jakým měním žárovku já a moje manželka. Něco tak banálního - a přitom se od sebe ty přístupy liší jako oheň a voda. Zatímco já se rovnou vřítím do temné koupelny a páčím nesvítící těleso, žena studuje návod staré i nové žárovky, vzpomíná na minulé zkušenosti s vyměňováním a postupuje uvážlivě krok po kroku. Já sice bývám většinou rychlejší, ale výrazně vyšší je i počet mých popálenin elektrickým proudem…

Zcela opačná situace však nastává, když se jedná o boty. Já si nové boty obuji a jdu. Většina žen, které jsem kdy u obouvání pozoroval, má zcela jiné návyky. Nejprve nasunou do boty nožku, jen aby v ní pak udělaly co nejpodivnější a nejméně praktický krok, jakého jsou schopné. Prý proto, aby vyzkoušely, jestli bota správně sedí. Ani to ale ještě není všechno - pak se ženy vzhlíží. Udržet při této pozici, kdy hlava směřuje kolmo dozadu a oči se pokouší spatřit v zrcadle paty, rovnováhu, je téměř nemožné. A pak se divte, že šestnáct procent všech ženských zranění v domácnosti pochází od vyvrknutého kotníku…