Popáleniny jsou čtvrtý nejčastější úraz v českých domácnostech – alespoň podle statistik českých pojišťoven. Fingované popáleniny jsou jedním z nejčastějších způsobů pojistného podvodu. Je to tak snadné! Nejčastěji jde o fingované úrazy, jako je například popálení čajem, kávou a dalšími horkými nápoji. Moc to nebolí, následky jsou sice docela hodně vidět, ale nevydrží dlouho. Stačí najít si hodného doktora, který vám dá pracovní neschopenku, a máte vyhráno. Protože se následky velmi rychle ztrácí, může mít problémy identifikovat vážnost i příčinu poranění i zkušený revizní lékař. Jak snadné! Na popálenině jde „vydělat“ až 1400 korun.

V předvánoční době by tento nápad mohl mnohé zlákat - peněz na dárky je potřeba a při přípravě cukroví, perníčků a dalších dobrot se stejně občas něco stane. Kdo by tuhle šanci nechtěl využít?

Jenže ono to není tak jednoduché a pojišťovny už mají Čechy za poslední dobu pořádně prokouklé. Asi polovina případů s podezřením na pojistný podvod třeba vloni skončila na policii… Rozhodně není dobré snažit se pojišťovnu nebo policii ošálit - vloni byly odhalené pojistné podvody za 250 milionů korun, takže zkušenosti vyšetřovatelům nechybí.

Co dělat, když se stane úraz

Snažit se způsobit si drobnou popáleninku není dobrý nápad i z dalšího důvodu. Rozdíl mezi povrchovou a vážnou (neboli hlubokou) popáleninou může být jen několik sekund. Například u horké vody vzniknou hluboké popáleniny takhle rychle:

Teplota tekutinyČas
70 stupňů2 sekundy
53 stupňů1 minuta
49 stupňů10 minut

Ještě mnohem rychleji to jde u dětí - s jejich jemnou a tenkou kůží se doba krátí až o polovinu. Při lehkých popáleninách by se měl použít Panthenol a pak postižené místo sterilně zakrýt. Kůže byste se neměli dotýkat, a co nejrychleji by se měla přivolat záchranka. U těžkých popálenin můžete místo jen chladit studenou vodou a modlit se, že co nejrychleji dorazí pomoc.

Jak se pojistit

Pokud se popálenin obáváte, není nad to nechat se pojistit. Popáleniny spadají do kategorie tzv. drobných úrazů. To se v současnosti řeší dvojím způsobem - buď jako denní odškodné, anebo jako tzv. tělesné poškození. První varianta proplácí náhradu škody za dny léčení úrazu - pojišťovna přitom proplatí zpětně celou dobu léčení. Při druhé variantě, dnes rozšířenější, si naceníte celé tělo a částka se vypočítává podle toho, jak velká část byla zasažena. Pro případ drobných popálenin je rozhodně výhodnější první typ pojištění - i drobné poškození horkem může způsobit velké komplikace a bolesti…

Občas může popálenina způsobit i pracovní neschopnost - to platí především u zranění rukou. A znovu - i zdánlivě nevinné poškození ohněm vám znemožní psát na počítačové klávesnici - dnes nejčastějším pracovním nástroji. Dá se připojistit i pro tento případ; vyplatí se to ovšem spíš lidem s nadprůměrnými platy, případně osobám samostatně výdělečně činným. U nižších příjmů není propad příjmu tak výrazný, takže o tolik nepřijdou.