Každý prostředek má trochu jiné vlastnosti, takže jedno to tak úplně není. Lak vytváří na dřevěném povrchu tvrdou jednolitou vrstvu, která vizuálně zaujme svým leskem a při úklidu se snadno otře hadříkem nebo v případě podlahy mopem. Pozor však musíme dát u starších podlahových palubek, které se pod tíhou zubu času kroutí a někdy i praskají - lak bude praskat s nimi, i když to třeba pouhým okem neuvidíte. Do mikroskopických trhlinek ve vrstvě laku se pak dostane voda a dřevo nebude dostatečně chráněno. Obecně se nedoporučuje lakovat měkké dřeviny typu smrk a borovice, u nichž je větší riziko mechanického poškození. Jakmile jednou lak popraská, musíte přelakovat celou podlahu, nelze opravit jen poškozené místo.

Olej na dřevo je oproti tomu vyroben z natolik malých molekul, že se přímo vpije do struktury dřeva. Přebytečnou tekutinu, která se neabsorbovala, otřeme hadříkem, aby na povrchu nevytvořila nehezký film. Výhodou oleje je, že ho můžeme aplikovat jen lokálně - například když se ošoupe nejvíce namáhaná část naolejované podlahy, můžeme nátěr obnovit pouze na těch potřebných pár metrech čtverečních, aniž bychom z místnosti vyklízeli všechen nábytek. Dřevo ošetřené olejem není tak krásně lesklé jako nalakované, ale zato toho hodně vydrží a neklouže. To oceníte třeba na dřevěných schodech. Olej se kromě toho hodí na dřevěné povrchy, u nichž hrozí kontakt s vodou - skříňky v koupelně, pracovní desky, jídelní stoly. Stůl ošetřený olejem odolá také horkým hrnkům a rozlité kávě či běžně používaným čisticím prostředkům.

Vosky na dřevo fungují v podstatě jako takové měkčí laky. Prodávají se v tekuté, pastovité formě nebo v pevných tyčinkách a nesou různé odstíny. Do dřeva se nevsakují, na jeho povrchu vytvářejí měkkou vrstvu, která odpuzuje vodu, ale neodolá vyšším teplotám. Protože navoskované dřevo vypadá velice přirozeně, vosk je dobré použít při renovaci masivního nábytku, jemuž chceme zachovat původní vzhled. Na namáhaných kuchyňských plochách ale tak dobře neobstojí, zde bude jednoznačným vítězem olej.

Tři rady pro natírání:

  • Olej a vosk používejte na povrchy natřené podobnými produkty nebo na nové, ještě nenatřené dřevo. V případě lakovaného povrchu je nutné starý nátěr zbrousit až na původní čisté dřevo.
  • Povrch, který už byl ošetřený olejem nebo voskem a nemá rýhy či další mechanická a jiná poškození, nemusíte před renovačním nátěrem brousit. Stačí ho pouze očistit od prachu a nečistot a omýt vlažnou vodou, mastné plochy případně odmastit běžně dostupným odmašťovačem.
  • U renovačních nátěrů nábytku postačí jeden nátěr olejem či voskem. U hodně zatěžovaných ploch, jako jsou parkety a dřevěné podlahy, aplikujte nátěry dva.