Historická budova nemusí mít vždy vyhovující prostory, které by se využily pro zázemí a správu. Zvlášť u kostelů je to trochu potíž. Většina prostoru je využita přímo pro sakrální účely, takže kancelář si místo jednoho oltáře udělá asi jen málokterý kněží.

V americkém Hobokenu (stát New Jersey) ale na to šli přístavbou. A ne ledajakou. Jde o velmi moderní přístavbu z oceli, skla a šestihranných panelů na střeše. Kopulovitý tvar se lehce přimyká ke stěně kostela a působí jako živý organismus. Ve spodní části je parkování pro automobil, nahoře pak je luxusní kancelář. Je z ní skvělý výhled ven, protože používá mnoho oken.

V NETRADIČNÍ ARCHITEKTUŘE JSME VÁM UŽ PŘEDSTAVOVALI:

Zároveň je velmi vzdušný, protože tvar střechy zvedá strop do podobné klenby, jakou používá kostel. Chladnou fasádu z lícových cihel pak kontrastně vyvažuje dřevěná podlaha, kožené sedačky a bílé vnitřní panely stěn.

Marchetto Higgins Stieve Architects, která stavbu navrhla a provedla, je firma, která je v New Jersey a hlavně v Hobokenu velmi známá. V jejím portfoliu je několik renovací i novostaveb. Ale nejde o žádné malé zakázky. Jde o ohromná díla, která by chtělo získat každé architektonické studio. A tohle jich má na svém kontě už víc než deset.