Jméno Zahy Hadid se dnes na celém světě skloňuje ve všech pádech. Každopádně je tahle žena nejvytíženější současnou architektkou světa. Její architektonický salon staví nebo připravuje desítky gigantických projektů, které jsou fascinující svým netradičním pojetím. Zaha Hadid vyznává fluidní tvary. Něco, co vytváří nové dimenze, a stačí si jen stoupnout jen o krok dál.

Nový projekt Galaxy Soho vypadá jako kosmická architektura. Pět vejčitých budov bylo umístěno do centra Pekingu – čtvrti Dongcheng. Kdo v Pekingu byl, ten ví, že jde o místo, kde dříve byly historické úzké uličky (zvané hutongy), neopakovatelná atmosféra, které však už před olympijskými hrami začala Čína srovnávat se zemí. Na jejich místě tak vyrostlo gigantické obchodní a společenské centrum, které má ukázat Čínu jako mladou a dynamickou zemi.

Na pozemku o rozloze 46 000 metrů čtverečních je již zmíněných pět vejčitých budov, které jsou v různých patrech organicky spojeny přechody. Nabízejí 332 000 metrů čtverečních užitné plochy. V přízemí maximálně patnáctipatrových budov najdeme obchody, střední klidnější části jsou určeny pro bary, restaurace a další druh městského života celkem o ploše 90 000 metrů čtverečních. Zbylá patra nabízejí kancelářské prostory, a to až o 12 patrech. Samozřejmě nechybí podzemní parkoviště až pro 1 275 aut.

Galaxy SOHO from Zaha Hadid Architects