Cena slavného architekta Mies van der Rohe se snaží popularizovat evropskou architekturu a nabídnout k posouzení odborné i laické veřejnosti to, co se staví či bylo postaveno výjimečného v Evropě. Vyhrát tuto cenu je v oblasti architektury skutečně něco jako vyhrát Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. Není sice s tím spojená taková popularita a vítěz nejde po dlouhatánském červeném koberci, ale jeho jméno se stává nesmrtelným.

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 355 architektonických děl z 37 zemí. Porota vybrala do užšího finále těchto pět finalistů:

Metropol Parasol, Sevilla, Španělsko

Jde vlastně o zastřešení náměstí největší dřevěnou konstrukcí světa. V teplém klimatu španělské Sevilly ale musí být tato konstrukce, která poskytuje stín, místo pro setkávání, koncerty, výstavy i mezinárodní informační centrum, chráněna speciálním nátěrem z polyuretanu. Budova navržená architektem J. Mayerem H. byla dokončena v dubnu roku 2011.

Superkilen, Kodaň, Dánsko

To, že Kodaň se chce etablovat jako město kultury Evropy, dokládá snaha místních úřadů o zušlechťování veřejných prostor. Superkilen je vlastně na třiceti tisících čtverečných metrech speciálně upravený veřejný prostor, který se stal velkým hřištěm a místem fantazie. Na obřím projektu spolupracovali architekti BIG- Bjarke Ingels Group, Topotek 1 a Superflex. Vytvořili vlastně tři zóny – červená je určená především pro sport, modrá pro trhy, pikniky a setkávání a zelená s parky a dětskými koutky pro odpočinek. Jelikož Superkilen prochází kulturně nejrozmanitější čtvrtí Kodaně Nørrebro, zakomponovali sem autoři i objekty, které odkazují na různá místa, kultury a tradice lidí, kteří žijí v okolí. Společně s tímto projektem naplánovala radnice i rozsáhlé úpravy dopravy, které byly již dnes začleněny do celého projektu Superkilen.

Městská tržnice, Gent, Belgie

Belgický Gent vypsal dvakrát po sobě veřejnou architektonickou soutěž na zastavění proluky vedle slavného kostela svatého Niklaase. Zde bylo dosud jen parkoviště, které tu stálo vlastně už od války. Obou soutěží se zúčastnily architektonické kanceláře Robbrecht en Daem architecten a Marie-José Van Hee achitecten. Naprosto nesplnily zadání, podmínky soutěže a vlastně nic, co bylo v požadavcích. Přesto vyhrály. Podařilo se jim představitele města přesvědčit, že dřevěná konstrukce zastřešení městské tržnice je ve stylu starých tradic. Dnes tato stavba vyvolává extrémní rozporuplné pocity. Negativně se k ní vyjádřila belgická vláda, ale odborné architektonické kruhy jsou nadšené.

Domov důchodců, Alcácer do Sal, Portugalsko

Jak má vypadat domov důchodců? Má být především přístupný, bezbariérový, funkční. Jenže měl by mít i spousty dalších vlastností, které vypozorovali bratři Francisco a Manuel Aires Mateusovi. Zjistili například, že současným domům pro seniory chybí soukromí. Tento dům je nejen moderní, ale zapadá i do dané lokality, protože nevyčnívá, netvoří překážky ani hradby, a přitom splňuje všechny předpoklady, které takový pečovatelský dům má mít.

Koncertní síň, Reykjavík, Island

Zástupci Battered architects, Studio Olafur Eliasson a Henning Larsen Architects vytvořili pro hlavní město Islandu novou chloubu. Celá obchodní čtvrť, která měla být korunována novou výstavní, koncertní a konferenční síní, však měla namále. Finanční krize málem vše smetla ze stolu tamní vlády. Ale stavba byla už v tak pokročilém stavu, že bylo výhodnější ji dostavět i přes nedostatek peněz a mnohé nesnáze (na staveništi například vypukl mohutný požár). Fasáda stavby připomíná čedičové útvary z okolí města, rozeklané skály i ledové kry. Fasáda je barevná a poskytuje fantastický průhled na mořský záliv. 4.5.2011 byla budova slavnostně otevřena a pokřtěna jménem Harpa.