Rezidenční a komerční komplex Korunní Dvůr v Praze na Vinohradech je zkolaudován, celkové náklady přesáhly miliardu korun.

Z celkového počtu 255 bytů je prodáno 70 procent. První obyvatelé se mohou do nových bytů nastěhovat na přelomu března a dubna, řekl na tiskové konferenci šéf společnosti Africa Israel Investments Reuven Havar. Firma je investorem tohoto projektu. "Cena bytu se pohybuje od 50.000 do 110.000 korun za metr čtvereční," řekl na dotaz ČTK Filip Sajtl ze společnosti Bonus Praha, která je výhradním prodejcem bytů v tomto komplexu. Nejmenší byt 1+kk o velikosti 35 metrů čtverečních tak přijde nejméně na 1,8 milionu korun. Největší dvoupodlažní byt o velikosti 175 metrů čtverečních za 18 milionů korun je již prodán.

Bytový projekt Korunní dvůr, Praha  V současné chvíli jsou volné byty za zhruba čtyři až deset milionů korun, dva byty jsou dražší. "Největší zájem byl zpočátku o největší byty na nejlepších místech a pak o malé byty, které si lidé kupují i jako investici," řekl Sajtl.Kanceláře se budou nacházet na zhruba 6000 metrech čtverečních. Prostory jsou určené k prodeji, uvedl Havar. V tuto chvíli je prodáno zhruba 80 procent těchto prostor. Komplex Korunní Dvůr se staví na místě bývalého Měšťanského pivovaru, který v srpnu 2000 zničil rozsáhlý požár. Je koncipován jako uzavřený areál, kde vedle bytů a kanceláří, budou i obchody, kavárny, ordinace lékařů a právníků. Součástí areálu bude také zahrada se vzrostlými stromy a v těsném sousedství dětské hřiště. V podzemí se nachází 450 parkovacích míst pro rezidenty.Společnost Africa Israel Investments, která je investorem Korunního dvora, již realizovala například nedaleko stojící obchodní komplex Palác Flóra. Firma také koupila pozemek v Praze 6, kde se chystá budovat další rezidenční projekt.

Historie lokalityHistorie Královských Vinohrad sahá daleko do minulosti Prahy, do 14. století, doby Karla IV., kdy vznikaly za hranicemi Nového Města vinice. Tyto vinice však postupem let upadaly a v průběhu 18. století je postupně nahradily různé usedlosti a letohrádky. Roku 1849 vznikla zhruba v rozsahu dnešních Vinohrad a Žižkova samostatná obec Vinohrady. Když se pak v roce 1866 započalo s bořením pražských městských hradeb, nastal stavební boom, který se samozřejmě nevyhnul ani Vinohradům. O devět let později došlo k rozdělení Vinohrad na dvě samostatné obce Královské Vinohrady a Žižkov. O další čtyři roky nato byly Královské Vinohrady povýšeny na město a zároveň jim bylo císařem povoleno používání městského znaku. Samotná budova Měšťanského pivovaru na Královských Vinohradech stávala původně daleko za městem. V roce 1890 jej založila malá skupina podnikatelů, tehdy předních vinohradských občanů. Když se Královské Vinohrady staly součástí Velké Prahy, jméno pivovaru bylo v duchu doby změněno na Akciový pivovar a sladovna. V závodě se vyrábělo pivo, slad a led. Pivo bylo podle různých tehdejších záznamů skutečně znamenité. Dokonce i lékaři doporučovali "královské pivo", tedy černý ležák z Vinohradského pivovaru, jako účinný lék na různé neduhy těla i duše.

Areál KORUNNÍ DVŮR tvoří kromě historických budov Královského pivovaru také čtyři nové pěti až sedmi poschoďové budovy a nová desetipatrová věž, která bude umístěna na náměstíčku vzniklém právě mezi původní a novou zástavbou. Zejména pro Vaše potřeby jakožto budoucích obyvatel areálu jsou pak kromě bytů do programu výstavby zahrnuty i drobné obchůdky, fitness centrum, restaurace a kanceláře. Celkem projekt KORUNNÍ DVŮR počítá s 250 byty a 450 parkovacími místy pro své obyvatele i návštěvníky. Jednou z výhod areálu KORUNNÍ DVŮR je jeho umístění na stupňovitém a otevřeném prostranství mírného jižního svahu. Nové zahrady obklopují obytné domy z jihu a východu, původní budovy pak na severní a západní straně tvoří tu část areálu, kde se nachází již zmíněné obchůdky, fitness centrum a restaurace.

Architekti / CMC architectsCMC ARCHITEKTI, s.r.o. patří mezi největší v ČR. Práce CMC zahrnuje projekty revitalizace industriálních objektů, velké obytné areály, kulturní centra, obchodní centra, kancelářské areály, galerie, vily a celou škálu projektů různých měřítek. V současnosti se CMC může pochlubit přes 145.000 m2 projektů podobného typu nebo rozsahu v různých stupních rozpracování realizovaných na území naší republiky nebo např. i v USA. Hlavním architektem celého projektu společnost jmenovala Davida Chisholma.Více o projektu: www.korunnidvur.cz

-var- s použitím podkladů investoraSnímky archiv investora