Skanska Property Czech Republic, s.r.o., developer komerčních nemovitostí, vstupuje na moravskoslezský trh s projektem nové kancelářské budovy Nordica. Ta nabídne celkem okolo 12.500 m2 administrativních ploch nejvyšší kvality přímo v centru Ostravy. Prostory v přízemí projektu bude možné využívat i pro obchody, počítá se též s umístěním restauračního zařízení. Projekt má již vydané územní rozhodnutí, v současné době probíhají přípravné práce k získání stavebního povolení. Skanska Property plánuje zahájení výstavby ve 2. pololetí tohoto roku. Budova by mohla být připravena k nastěhování již v 1. pololetí 2009. Předpokládané celkové investiční náklady dosáhnou 400 mil. Kč.

Sedmipodlažní budova Nordica se bude stavět přímo v centru Ostravy na nároží ulic Českobratrská a Soukenická. Vedle kanceláří a maloobchodních ploch bude disponovat také 132 parkovacími stáními ve dvou podzemních patrech. Místo je výborně dostupné autem i městskou hromadnou dopravou. Rychlé spojení je také na Hlavní nádraží, na mezinárodní letiště Mošnov i k výjezdu na budoucí dálnici D47. V lokalitě je veškerá občanská vybavenost – úřady, banky, hotely, obchody, restaurace i zábavní podniky. Nordica může být výborným sídlem jak pro velké mezinárodní společnosti, tak i pro menší lokální firmy.

"Ve městě Ostrava i v celém moravskoslezském regionu vidíme silný rozvojový potenciál," komentuje rozhodnutí vstoupit na zdejší trh nemovitostí ředitel Skanska Property Czech Republic Rikard Henriksson. "Proto jsme v září loňského roku koupili pozemek pro výstavbu kancelářské budovy, s níž vstupujeme do regionu jako jeden z prvních mezinárodních developerů v této oblasti realitního trhu. Při výstavbě využijeme své rozsáhlé zkušenosti z obdobných projektů jak v zahraničí, tak v Praze, kde jsme již realizovali dvě kancelářské budovy Bredovský dvůr a Budějovická alej a v současné době stavíme třetí budovu s názvem Victoria Vyšehrad. Věříme, že vedle prvotřídních kancelářských ploch přineseme do Ostravy i svěží skandinávskou architekturu, charakterizovanou důrazem na využití přírodních prvků," říká Rikard Henriksson.

Vizualizace nové stavby Architektura kancelářské budovy Nordica je dílem švédských architektů ze studia Tengbomarkitekter, které ovšem vede rodák z Ostravska - architekt Ivan Krejčí. Díky tomu projekt citlivě kombinuje místní tradice účelnosti a pravdivosti výrazu s prvky severské architektury. Právě proto dostala budova "skandinávský" název Nordica. „Mým hlavním záměrem byla účelnost a srozumitelnost architektonického konceptu. Uživatelé budovy musí mít příjemný pocit, když jdou ráno ke svému pracovišti. To musí splňovat vysoké nároky na tepelnou a světelnou pohodu prostředí, musí být perfektně vybaveno technicky i vyřešeno esteticky. Věnujeme tomu ve svých projektech vždy mimořádnou pozornost," říká architekt Krejčí, který uvítal, že se díky projektu častěji dostane do rodného kraje. Dům naplňuje svým hmotovým uspořádáním urbanistický koncept rozšíření centra města podél ulice Českobratrské, která se po rekonstrukci stane významným bulvárem. Dvě křídla jednoduchého tvaru Vizualizace stavby Nordica v Ostravě prořezaná pravidelným rastrem oken svírají prosvětlené skleněné atrium, které osvěžuje zážitek z interiéru budovy. V atriu se nachází hlavní recepce, vstupy do všech podlaží, kantýny pro zaměstnance i do exkluzivního střešního penthouse s terasou s výhledem na věž ostravské radnice, kde může sídlit např. vedení společnosti. Čistá fasáda a kamenný obklad, účelné detaily, dřevěné rámy okenních křídel, sklo a především hodně světla – to jsou hlavní znaky stavby. Pozornost je věnována okolí domu, zejména vstupní piazze, která navazuje na nové řešení ulice Českobratrská. Investor se dohodl s obcí, že na své náklady upraví tento prostor včetně netradičních parkových úprav. "Projekt nás mile překvapil a těšíme se na jeho dokončení," zdůraznil při setkání s investorem starosta městské části Moravská Ostrava a Přívoz Miroslav Svozil.

Při přípravě projektu dbá rovněž Skanska Property na citlivý přístup k životnímu prostředí od počátečního návrhu až po samotný provoz a správu budovy. Sevřený tvar objektu napomáhá k výrazné úspoře tepla, odpadní teplo z kancelářské části objektu navíc prohřívá garáže. V letních měsících se využívá k větrání předchlazený vzduch z podzemního kanálu.

Zdroj: Skanska; repro: Skanska