Příjemné a harmonické bydlení

Jorn Utzon (*1918) není jen autorem známé australské stavby s prolamovanou střechou. Velmi zajímavé jsou také jeho rodinné domy a bytové soubory, které vytvořil po svém návratu zpět do Dánska. V Utzonových stavbách obytných domů se spojuje typická severská jednoduchost s adekvátní volbou materiálů: režné, často neomítnuté zdivo, nenápadná barevnost, pálené tašky na střechách, dokonalý soulad s okolní krajinou… Dalo by se říci až purismus.

Stavby Jorna Utzona v sobě nesou tvarovou jasnost, jsou přehledné a velmi „obyvatelné“. Schopnost vytvořit monumentální stavbu a dech beroucí síla jeho „veřejných“ staveb (Opera v Sydney nebo kuvajtský parlament) se v oblasti bytových domů mění v příjemné, harmonické pochopení základních rysů bydlení.

Z několika domů, které Jorn Utzon vytvořil na Mallorce, dýchá středomořská atmosféra polední siesty, klidu a souznění s krajinou. Máme pocit, jako by mezi olivovými stromořadími byl dům v Can Felizu a Can Lisu odjakživa. Architekt zde kombinoval jednoduché prvky i základní materiály: světlý kámen, pohledový beton, na střeše pak pálené tašky. Naproti tomu severské obytné domy v sobě nesou sílu větru, stojí mezi stromy ošlehanými větrem a mají odolávat dešti.

Podíváme-li se podrobněji na tvorbu laureáta Pritzkerovy ceny, pak v Utzonově rukopisu jsou jasně patrné vlivy velkých evropských modernistů, především Miese van der Roheho. Dodejme, že ve Skandinávii, kam se Jorn Utzon roztrpčen vrátil po vleklých tahanicích o realizaci Opery v Sydney, navrhl kromě několika obytných celků, solitérních domů také několik evangelických kostelů, z nichž nejznámější je pravděpodobně kostel v Bagsvaerdu (postaven v letech 1974 - 1976).

Něco málo ze života

Jorn Utzon se narodil v roce 1918 v Kodani v rodině návrháře jachet. Vystudoval Akademii umění, cestoval po Evropě, severní Africe a Spojených státech. V roce 1957 zvítězil v soutěži na stavbu Opery v Sydney. Tato výjimečná stavba byla dokončena v roce 1973. Kromě veřejných staveb projektoval také rodinné domy, obytné celky a kostely. V roce 2003 byl oceněn prestižní Pritzkerovou cenou. „Jorn Utzon vytvořil jednu z největších ikon moderní architektury dvacátého století, ztělesnění krásy," řekl při té příležitosti předseda odborné poroty Lord Jacob Rothshild. Cenu uděluje Hyattova nadace již od roku 1979. Mezi laureáty najdeme slavné architekty, například Mexičana Luise Barragána, Itala Renza Piana (tvůrce Centra Georga Pompidoua v Paříži či letiště Kansai u Ósaky), Brita Jamese Stirlinga či Američana Franka O. Gehryho, autora Tančícího domu v Praze.

-var- Foto: The Hyatt Foundation, www.profimedia.cz