Již několik let vyhlašuje britský mediální dům ETP mezinárodní cenu FX Award, v níž oceňuje nejlepší počiny v oblasti interiérového designu. Ceny jsou vyhlašovány v celkem osmnácti kategoriích (nejlepší hotel, veřejný projekt, obchod, řetězec…). Porota vždy oceňuje inovativní přístup v oblasti současné architektury, designu a kultury. Před dvěma lety byl Designérem roku v soutěži FX vyhlášen Ron Arad, jeden z nejzajímavějších autorů současnosti. Ron Arad (1951) je známý nejen jako designér, pracující pro celou řadu světových firem, ale také jako architekt a pedagog. Navrhuje pro firmy jako Kartell, Vitra, Moroso nebo Swarovski. V Itálii navrhl showroom pro automobilku Maserati, v Tokiu pak obchod Y's. V roce 2005 se otevíral hotel Puerto America, který vznikl podle Aradova návrhu v Madridu. Ron Arad rád používá nejnovější technologie, materiály a výrobní postupy… A právě tento novátorský přístup vedl porotce k ocenění jeho talentu. Rád spojuje dohromady technologie s módou, nové materiály s nečekanými souvislostmi. Jak sám říká: „Jde o pocit každého z hostů, o to pohrát si s emocemi.“

V té souvislosti se u hotelu duoMo musíme ptát: Je to sochařská, nebo designérská práce? „Vlastně to není důležité,“ odpovídá autor. Pro Rona Arada jsou mnohem důležitější odpovědi na otázky: „Je to zajímavé? Nudí mne to, nebo vzrušuje? Mám radost z pobytu v takovém prostoru, nebo ne?“ Expert na „tvorbu pocitů“, jak se také Aradovi někdy přezdívá, hotel kompletně předělal. Trvalo mu to necelého půl roku, než vznikl nový koncept.

Už skici, které vznikly na začátku přestavby, naznačovaly, jakou cestou půjde. Trendy a easy. Pro mladé a s hodně barvami. „Hoteliéři často říkají, že chtějí vytvořit atmosféru domova. S tím nesouhlasím. Když se chci cítit jako doma, nemám nikam jezdit. Mám zůstat doma. Proto mne při návrhu nezajímaly otázky dekoru, ale chtěl jsem začít úplně od začátku. Od toho, aby vás materiály a celkový koncept pohltily. Nejste doma, jste ve světě touhy a nového zážitku,“ popisuje Ron Arad vznik tohoto design hotelu.

Čtyřpatrová, navenek nijak zvláštní budova, v sobě skrývá futuristický design. DuoMo hotel, který se otevíral letos v únoru, je určený především pro mladou, dynamickou klientelu, která ocení lehce výstřední a nekonvenční design. Celý koncept, který Ron Arad navrhl, začíná už na ulici. Vstup do hotelu přirovnává designér k flipperu, oblíbené hospodské hře, při níž má hráč za úkol udržet kuličku v automatu co nejdéle ve hře. Tato hra, kterou s hosty hotelu designér hraje, je plná barev, organických tvarů a překvapení. Koncept design hotelu v italském městečku Arad založil především na nezaměnitelných interiérech. Původní fasáda přechází plynule do interiéru. Je jako kůže, která ve svých jednotlivých záhybech skrývá další překvapení. Nejen obrovský prstenec recepčního pultu připomínající řídicí pult kosmické rakety, ale i samoobslužný bar, který Arad přirovnává k ostrovům a fjordům… Vysoce leštěná ocel, která pod umělým osvětlením vytváří dojem luxusní pohádkové scény, pomáhá vytvořit v interiérech potřebnou atmosféru. Každý z pokojů má svůj design s lehce prohnutými stěnami kónických koupelen.

-var- Foto: www.designhotels.com