Lokalita mezi Bahrenfeldskou třídou a ulicí Gasstrasse na sebe poprvé připoutala pozornost v roce 1898, kdy zde zahájila provoz městská plynárna určená k obsluze západního Hamburku. Objekt nynějšího hotelu sloužil původně jako uhelný sklad plynárny s kapacitou 5.000 tun uhlí. V padesátých letech zde sídlila výrobna ledu, která se nazývala MUK (Markt- und Kühlhallengesellschaft). Když původní městská plynárna přestala sloužit, hledal se nový pozemek. Plynárna, v níž se nyní nachází hotel Gastwerk, byla v polovině roku 1950 odpojena, oblast Bahrenfeldu je pak po dlouhá léta známa jako zapáchající lokalita, kterou místní firma Ramikal zamořovala pachem svých průmyslových krmiv. Přestavbou zde vznikl jeden z nejzajímavějších hotelů ve městě: první hamburský design hotel Gastwerk byl otevřen 17. ledna 2000.

Při celkové rekonstrukci a přestavbě hotelu Gastwerk kombinovali autoři teplé barvy pálených cihel venkovní fasády s tmavě hnědými dřevěnými podlahami. Snahou bylo vytvořit pohodlnou atmosféru loftového prostoru. Hotel Gastwerk byl koncipován se svébytným přístupem k formě, materiálům a barvám, šlo o individuální a harmonickou kombinaci všech interiérových prvků. Z řešení je patrný poměrně důsledný odklon od typického design hotelu - autoři nevyužili styly typické pro tuto kategorii hotelu. Celková koncepce Gastwerku je postavena na působivých halách, velkoryse řešeném atriu a loftových pokojích. Prostor plný vzduchu, světla a všudypřítomného, estetického působení. Jednací - opět loftové - prostory Gastwerku mají celkovou plochu 400 m2, vysoká okna prosvětlují celkem pět místností (50 - 250 m2), prostorný bar a halu. Součástí hotelu je italská restaurace Da Caio, velká zimní zahrada, v asijském stylu koncipovaná relaxační zóna se saunou a samozřejmě hotelový bar. Koncepce Gastwerku představuje v městském kontextu zcela nové pojetí. „Chtěli jsme z tohoto impozantního industriálního monumentu vytěžit co nejvíce. Naší hlavní snahou bylo do této průmyslové památky integrovat provoz moderního design hotelu. Chtěli jsme, aby harmonie staré budovy a nového designu nahrávala specifickému šarmu našeho hotelu,“ říká provozovatel a ředitel hotelu Kai Hollmann.

Hotel Gastwerk, Hamburk Autor: Klaus Peter Lange (ateliér Lange & Partner, GmbH) Investor: HPV Hollmann & Partner, Hamburk Skladba hotelu: 89 atriových a loftových pokojů, 11 apartmá, 5 jednacích místností, 6 společenských místností, sauna a asijská relaxační zóna, restaurace, bar, kanceláře

-var- S použitím zahraničních materiálů Foto: archiv