Nejen smutné příběhy

Veletržní palácKousek od holešovických a karlínských designshopů je obrovská funkcionalistická budova Veletržního paláce, kde sídlí sbírka Moderního umění Národní galerie, ale to je spíš smutný příběh. Živou kavárnu tady nenajdete, spíš poloprázdné nekonečné sály s otravným personálem. Nehlučte, nepřibližujte se k exponátům a raději sem ani nechoďte. Ve Veletržáku, jak se galerii říká, se zastavil čas právě někde v roce 1988.

Abychom v čase moc nepřebíhali, doporučíme několik unikátních staveb socialistického stavění, které jen tak někde neuvidíte: hned vedle národního pohřebiště Vyšehradu je Palác kultury (dnes známý jako Kongresové centrum), obrovská stavba, kterou uvidíte i z Pražského hradu. Po zasedání Světového měnového fondu před několika lety, kdy si to na místním kopci nakládali policisté s aktivisty navzájem, se tady nic moc neděje. Přesto stojí za to zajet si k „Pakulu“ nasát atmosféru, která je Palác kultury dnes označovaný jako Kongresové centrumuž pasé, a přesto v Praze pořád tak trochu visí ve vzduchu. Nedaleko je pankrácká pláň, o které se mezi místními architekty už řadu let diskutuje, co s ní dál. Někteří vidí problém ve výškových stavbách, které údajně kazí panorama Prahy, jiní by tenhle malý český Manhattan klidně dostavěli. Asi se tak nakonec stane, ale rozplizlé diskuse vždy čas od času provětrají jinak vcelku klidný architektonický vzduch Prahy.

Do něj jako neřízená střela loni na jaře vpadla nová bomba v podobě návrhu na Národní knihovnu, kterým v mezinárodní soutěži vyhrál britský architekt českého původu Jan Kaplický. Doma není nikdo prorokem, a tak autor mimo jiné obchodního domu Selfridges v Birminghamu narazil na obrovský odpor a podle posledních zpráv se vůbec stavět nebude. Organicky tvarovaná stavba připomínající scénky ze seriálu Teletubbies rozpoutala celonárodní diskusi. Lokace: letenská pláň, kousek od metronomu, který uvidíte, když se ze Staroměstského náměstí dáte Pařížskou třídou směrem k Vltavě.

Fashion avenue

Každé město má svou fashion avenue, v Praze to je právě Pařížská, kde najdete luxusní butiky řady známých módních značek. Není dlouhá, ale pár povedených interiérů srovnatelných se světem se tady najde. Z našeho výběru doporučujeme butik Fashion Police od tuzemských architektů Michala Froňka a Jana Němečka (studio Olgoj Chorchoj) na konci Pařížské ulice. V přilehlých uličkách pak vystopujte několik zajímavých kaváren, design retroshopy Modernista (20. - 60. léta) a Kubista (unikátní český kubismus) a obloukem se vyhněte pivním zahrádkám, na kterých pořvávají turisté.

Praha byla od začátku 20. století do třicátých let kosmopolitní město rakousko-uherské monarchie, posléze České republiky, kde se míchala celá řada evropských vlivů, a to nejen z oblasti architektury nebo umění. Ve všech průvodcích najdete vilu továrníka Müllera od Adolfa Loose, kde se skvělým způsobem podařilo naplnit ideu funkcionalismu. Tahle expozice stojí opravdu za to. Tramvají jste tam z centra za pár minut a po prohlídce interiérů se projděte Ořechovkou, rezidenční čtvrtí nejbohatší pražské honorace.

Oproti tomu ze současné architektury nebo designu toho v Praze moc světového nenajdete. Frank Gehry tady na začátku devadesátých let navrhl takový malý odvar svých monumentálních staveb. Jeho Tančící dům je po Hradčanech dodnes nejfotografovanější pražská stavba, a tak se před ním taky vyfoťte. Uvnitř jsou kanceláře, tam vás tedy nepustí, ale v posledním patře si v restauraci můžete dát drink nebo něco zakousnout.

Další světový architekt Jean Nouvel nijak pozoruhodným způsobem zastavěl část kdysi špinavého Smíchova a centrum Nového Smíchova. Najdete tady velké shopping centrum, dvě multikina, kanceláře a městský ruch v kteroukoliv denní i noční hodinu. Když už tu budete, skočte do baru Jet Set, který je vybavený replikami mobiliáře ze třicátých let. Křesla v restauraci jsou pak vyrobena podle návrhu českého architekta Jindřicha Halabaly, známého ve 30. letech díky funkcionalistickému ohýbanému nábytku.

-var- Snímky: http://www.profimedia.cz/, KCC Praha, Europolis, http://www.fashionpolice/, http://www.jetset.cz/.