Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser, vlastním jménem Friedrich Stowasser, se narodil 15. prosince 1928 ve Vídni. Tento všestranný umělec vešel do dějin moderního umění především jako architekt, grafik a malíř. V jeho architektuře se Friedensreich Hundertwasservelmi výrazně promítá i jeho malířské a sochařské nadání. Určitě jeho tvorbu znáte: pestré obrazy jsou plné přírodních tvarů a spirál. Byl inspirován vídeňskou secesí, zejména tvorbou Gustava Klimta a Egona Schieleho… A přesto si vytvořil svůj jedinečný a snadno zapamatovatelný „Hundertwasser-Stil“.

Hundertwasser pocházel z židovské rodiny, v roce 1948 nastoupil na Akademii krásných umění ve Vídni, ale vydržel tady studovat jen tři měsíce. Od roku 1949 se pomalu začíná prosazovat, a protože tehdejší situace v Rakousku byla špatná, začal cestovat. Roku 1952 měl první výstavu v galerii Art Club of Vienna a o dva roky později (1954) vystavuje v Paříži ve studiu Paula Facchettiho. Tyto výstavy měly značný ohlas, který vedl k řadě dalších světových výstav. Roku 1955 vystavoval v Milánu v galerii Carlo Cardazzo´s Galleria del Naviglio. Roku 1957 publikoval Gramatiku vidění a o rok později vystoupil svým Plesnivým manifestem proti racionalistické architektuře.

V symbióze s přírodou

Hundertwasser byl poněkud excentrický člověk, snažil se žít v symbióze s přírodou a nebýt závislý na běžné společnosti a jejich zvycích. Velmi populární a známá byla jeho snaha zužitkovat veškerý odpad, který člověk vyprodukuje při přírodním stylu života. Další zvláštností jeho osobnosti bylo oblečení, které si většinou vyráběl sám. Jeho tvorba je velmi rozsáhlá a zasahuje do řady oborů lidské činnosti, ne každá jeho činnost byla úspěšná a ne všechna jeho díla byla přijata s pochopením, nebo realizována. Často svá díla prezentoval velmi netradičním způsobem, například při přednesu manifestu se svlékl do naha, často svou tvorbu prezentoval lidem přímo na ulici.

Hundertwasserhaus - nejslavnější stavba

Asi nejslavnější Hundertwasserova stavba je tzv. Hundertwasserhaus, který měl původně sloužit jako ubytovna pro sociálně slabší občany. Nakonec se stal turistickou atrakcí a vrcholným dílem Hundertwassera a architekta Josepha Krawiny, který se na stavbě spolupodílel. Tvůrce do interiéru i exteriéru stavby vtiskl všechny prvky svého inovativního umění: ať už to byly pestrobarevné plochy, nerovné linie nebo chaotické rozmístění prvků. Vedoucím atributem stavby je však život, a to doslova. Dům obrůstají stromy a popínavé rostliny přesně tak, jak zapálený ekolog Friedrich Hundertwasser od začátku plánoval. Prales trčící z domu vynikne zejména na jaře a v létě, kdy se značná část budovy zazelená a oživí i jinak dostatečně pestrou fasádu.

Vybrané stavby

  • Hundertwasserhaus, Vídeň (architekti Joseph Krawina a Peter Pelikan)
  • KunstHausWien ve Vídni je nyní Hundertwasserovo muzeum se stálou retrospektivní výstavou jeho díla. Kromě této expozice se v muzeu pořádají i pravidelné výstavy jiných umělců.
  • Kostel svaté Barbory - Bärnbach, Štýrsko
  • Dálniční restaurace - Bad Fischau, Dolní Rakousko
  • Teplárna Spittelau - Vídeň, Rakousko
  • Obytný komplex Na Lukách - Bad Soden, Taunus
  • Onkologické oddělení fakultní nemocnice ve Štýrském Hradci
  • Lázeňské středisko Blumau - Štýrsko
  • Kid's Plaza, muzeum dětí - Ósaka, Japonsko
  • Zelená citadela - Magdeburg, Německo
  • Pivní věž - Abensberg, Německo
  • Veřejné záchodky v Kawakawa

-var-Foto: www.profimedia.cz, archiv