Ještě než vás pozveme na dnešní návštěvu, dovolte vysvětlení, co znamená Pantone. Ti z vás, kteří pracujete v polygrafii, grafickém studiu, nebo prostě víte, co je Pantone, přeskočte tuto úvodní instruktáž.

Před čtyřiceti pěti lety způsobila firma Pantone revoluci v oblasti polygrafie. Vyvinula a na trh uvedla vlastní systém barev PANTONE, který umožňuje grafickým designérům a tiskařům věrně popsat a reprodukovat barvy kdekoli na světě. Každá barva je označena jedinečným číslem, a firma Pantone tak definovala celosvětový standard v oblasti tisku a grafického zpracování.

Tato firma uvedla v roce 1963 unikátní systém pro definici barev. Vzorník barev Pantone je etalonem přímých barev a je nezbytným vodítkem zvláště pro tiskaře a designéry. Pantone pro každou sezonu sestavuje svůj vzorník trendů, inspirativní nabídku aktuálních barev pro módu a průmyslový design. Nyní byl v Bruselu otevřený pestrobarevný Pantone Hotel. Firma dlouhodobě spolupracuje s designéry, kteří vytvářejí projekt Pantone Universe, jeho cílem je rozšířit povědomí o barvách, přenést barvy na předměty denní potřeby.

Letos na jaře se „svět barev“ rozšířil o nově otevřený Pantone Hotel v Bruselu. Přirozeně tak doplňuje odborníky určený svět barev a hlavně ho rozšiřuje mezi širokou veřejnost.

Celkem zde najdeme 59 klimatizovaných pokojů, každý je laděný do jedné ze sedmi barevných nálad. Interiéry doplňují fotografie Victora Levy. Hosté hotelu si pokoj vybírají – jak jinak – než podle své oblíbené barvy, pokoje jsou zařízené moderním designovým nábytkem.

Hotel navrhl architekt Olivier Hannaert, na interiérech spolupracoval designér interiérů Michel Panneman. Kdybyste se do Bruselu vypravili, nenechte si tenhle zajímavý hotýlek ujít, můžete si tady koupit některou z věcí z kolekce Pantone Universe.

Víte, jaké jsou barvy roku podle Pantone?

V roce 2005 to byl „fialový tulipán“, v roce 2007 „pepř a paprika“, v roce 2008 „blankytně modrá“ a loni „mimóza“.

-var-Foto archiv