Kupte si pořádné boty, super oblečení, hůlky, horské vybavení a běžte trénovat do Beskyd. Až budete mít natrénováno, tak se můžete jít podívat na novou chatu v Monte Rosa ve Švýcarsku.

V oblasti Zermattu je jen několik vesniček a jinak všude kolem ohromné alpské štíty. A mezi nimi je Monte Rosa. Nevede sem žádná cesta. Nenajdete tu silnici, lanovku ani běžkařskou stopu. Monte Rosa je uprostřed zamrzlé krajiny, která je přístupná pouze v určitých obdobích roku, jen s pořádným vybavením a také notnou dávkou fyzické přípravy.

V Monte Rosa stávala už několik desítek let chata. Typická kamenná stavba pro tento kraj. Jenže problém byl, že dostat se sem se zásobami jde jen velmi těžko. Leda vrtulníkem nebo na sněžném pásáku. A chata potřebovala topit, svítit, nakládat s odpady… Jenže tu není kanalizace, plyn ani elektřina. Neúnosná situace tak vyústila v architektonickou soutěž na novou stavbu, kterou vyhrálo architektonické studio Bearth & Deplazes Architekten AG, reprezentované architekty Andreou Deplazesem a Danielem Ladnerem. Ale oni si nemohou připsat všechny zásluhy. Tohle studio totiž zaměstnává studenty architektury, kterým dává možnost vyjádření svých nápadů v realitě. A právě Monte Rosa je jedním takovým výsledkem.

Chata Monte Rosa

Studenti architektury navrhli moderní stavbu, která se někomu může zdát nepatřičná do tohoto prostředí. Ale její tvary vychází z tvarů tamní přírody – ze skal, balvanů a navátých ledovcových převisů. Úkolem bylo vytvořit stavbu, která bude energeticky a ekologicky soběstačná. Navíc bylo zapotřebí mít na paměti, že žádný materiál se sem nemůže dostat pozemní cestou, takže všechno závisí na vrtulníku.

Nová chata je vlastně konstrukčně dřevostavbou. Tradiční materiály i postupy se zde uplatnily v široké míře. Hvězdicovitě rozvrstvené příhradové nosníky vytvářejí ideální tvar osmistěnu. V pěti patrech tak vzniká zajímavá kompozice restaurace (dole), pokojů pro 120 lidí a centrálního točitého schodiště. To vlastně plní funkci i přímého vytápěcího prostoru, protože jím stoupá teplo do všech pater.

NAŠE CESTY ZA ARCHITEKTUROU JSME ZAČALI V RAKOUSKU, KAM JSTE SE VYDALI DO NEJVYŠŠÍ KAVÁRNY EVROPY I DO MUZEA MODERNÍHO UMĚNÍ

Stěny chaty jsou obloženy fotovoltaickými a fototermickými panely. V suterénu je kotelna na řepkový olej a kapalný propan. Budova je vlastně řízena meteorologickými satelity. Chata Monte Rosa totiž funguje na principu předpovědi počasí, a to dokonce v patnáctiminutových intervalech. Ohromný tok dat z meteorologických satelitů a stanic se zpracovává v Curychu i přímo na chatě a podle toho se řídí vytápění, nabíjení akumulátorů, čištění odpadní vody apod.

Po uvedení do provozu chaty v březnu roku 2010 bylo zjištěno, že chata je z 90 % energeticky soběstačná, pokud nejede velká kuchyně. Pokud je otevřená a pracuje, i tak dokáže chata sama vytvořit 64 % veškeré spotřebované energie.

Za švýcarskou architekturou do Prahy

To, co jsme vám dosud představili, je jen jeden příklad výstavy Swiss Positions: 33 přístupů k trvale udržitelnému způsobu stavění, která se koná v Praze. V Galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí se tak budete moci setkat se švýcarskou architekturou, která je výrazně inspirována přírodou, ekologií i geniem loci.

Najdete tu zajímavé stavby, jako je kaple v Saint-Loup, staniční budovy pro sedačkovou lanovku Carmenna nebo slavná zapuštěná vila v kopci ve Vals. Výstava trvá až do 14. dubna.