Na první pohled vypadá tenhle dům ve státě New York docela obyčejně – velká hezká stavba s vlastním letištěm není v USA nic výjimečného. Škoda, že nemůžeme vidět pod povrch věcí; kdyby to bylo možné, uviděli bychom, že to nejdůležitější je skryté.

Podzemní část domu je totiž obrovský protijaderný bunkr schopný odolat i těm nejsilnějším možným explozím. Devítipodlažní podzemní stavba disponuje vším, co je pro přežití jaderné války a jejích následků potřeba: má vlastní elektrárnu, obrovské zásoby jídla a také spoustu místa, kde mohou majitelé odpočívat a čekat, až venku skončí nukleární zima.

Dům 80. let

Dům vyrostl na raketovém silu, odkud měly být v případě války odpalovány rakety s jadernými hlavicemi - když v 80. letech Spojené státy přestaly zbrojit a řadu jaderných zařízení omezily, byly rakety rozmontovány a silo osiřelo. Soukromý investor, který ho koupil, se rozhodl přeměnit ho na luxusní zařízení pro ty, kdo na mírové dohody moc nevěří. A povedlo se!

Dům i to, co je pod ním, jsou nejen zcela bezpečné, ale současně i krásné - dá-li se takové označení použít u bunkru. Vnitřní zařízení se snaží co nejvíc předstírat, že stavba nemá s vojenskou minulostí nic společného; je světlá, zařízená ve světlých a teplých barvách. Přesto se nenašel nikdo, kdo by zde chtěl bydlet.

Majitel tedy provedl letos v létě velkou rekonstrukci a renovaci a poslal dům s vlastním protijaderným bunkrem do aukce. Pokud byste měli zájem, není to zase tak drahé - vyvolávací cena je 1,75 milionů dolarů, v přepočtu „pouhých“ 35 milionů korun. Součástí stavby je také pozemek s polem i kusem lesa.

Foto: www.buzzfeed.co