Woodovi je už 79 let a před 61 lety si s manželkou koupili malý ostrůvek uprostřed zálivu. Ostrůvek… to jsme asi přehnali. Je to spíš malá skála. Jenže na téhle skále vybudoval svůj dům. Ohromný dům s deseti ložnicemi. Je celý ze dřeva, jen podezdívka je z kamene. A ne ledajakého. Jde o kameny pocházející přímo z ostrova, když odstřelili vršek, aby sem mohli zasadit základní desku. Takže využili všechno.

Pokud se do Clingstone Housu budete chtít podívat, není problém. Stačí napsat majiteli a on vás ubytuje. Podmínkou je, že musíte pracovat. Třeba mýt okna. Těch je na celém domě 65, takže jistě pochopíte, že práce je víc než dost. Například jeden rodinný přítel tu vždy tráví týden v roce. Je horolezec a každý rok tu stráví příjemný týden s rodinou, kdy on na střeše opravuje tašky a čistí okapy a dole mu majitel přednáší básně.

Z NETRADIČNÍ ARCHITEKTURY JSME VÁM UŽ NABÍDLI:

Dům, který stojí 20 metrů nad mořem, nemá žádnou zahrádku. Nic, kam byste si mohli vyběhnout ven. Má jen obchozí terasu, která měří přesně tolik, abyste po jedenácti okruzích ušli jednu míli. Dřív měl dům ještě kamenné molo, ale to jeden z hurikánů zničil. Dům ale překvapivě zatím vydržel všechny hurikány. Nic ho výrazněji nepoškodilo. Ostatně do hurikánů se sem chodí koukat i odborníci, kteří mají skvělý výhled skrz ohromná okna. Ostatně – tato okna sloužila původně jako výklady v obchodech. Celý dům je tak trochu recyklovaný. Stůl je z cypřiše a dřív sloužil jako dno cisterny. Svítidla pochází z bývalé místní konzervárny.

Foto: The New York Times