Na získání prestižní mezinárodní ceny Mies van der Rohe Award 2013, jejíž udělování má už téměř 25letou tradici, byl společně s dalšími osmi stavbami nominován také Golf Klub Čertovo břemeno. Tento unikátní golfový klub byl založen v roce 2001 ve středu přírodního parku Jistebnická vrchovina v nádherné přírodě plné potůčků, rybníků, tůní a zeleně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vzhled klubu navrhl architekt Stanislav Fiala z ateliéru Fiala + Němec. Celý komplex zahrnuje kromě rozsáhlých golfových hřišť také restauraci a klubovnu, k jejichž stavbě byl použit přírodní materiál (především dřevo), aby mohla stavba nenásilně splynout s okolním prostředím a nijak výrazně jej nerušila. Tomu napomáhá také hojné využití velkých prosklených ploch.

Čertovo břemeno už cenu získalo

Golf Klub Čertovo břemeno se o titul nejlepší stavby Evropské unie utká s dalšími 30 až 35 stavbami z celé Evropy. Mezi nimi pak vybere mezinárodní porota v Barceloně jednu stavbu, která bude tímto titulem oceněna, a jedné další stavbě udělí Zvláštní cenu pro začínající architekty. Golf Klub byl přitom už v minulosti několikrát oceněn – například v roce 2011 získala jeho klubovna titul v soutěži Stavba roku.