I když lidé z různých zemí a kultur mohou mít značně rozdílné představy o bydlení, v konečném důsledku má většina obytných domů na světě společné mnohé základní znaky: jsou to zejména svislé stěny s dveřmi a okny, které jsou shora překryty střechou, nebo pokoje zařízené nábytkem. O tom, že koncept bydlení může být zcela odlišný a dokonce inspirovaný z jiného než suchozemského světa, svědčí dům ve tvaru mořského hlemýždě. Tento netradiční dům si nechal v Mexico City postavit jeden z nejoblíbenějších indických hráčů kriketu - Sachin Tendulkar. Autorem stavby je mexický architekt Javier Senosiain.

Přestože už pohled zvenku na dům ve tvaru šnečí ulity je fascinující, i vnitřní řešení této stavby má čím překvapit. Vnitřní prostory jsou rozmístěny do spirály tak, aby držely linii s celkovou ideou této impozantní stavby. Výsledkem je stavba, která nemá žádné přímé linie, ani žádné jednoznačně definované přechody - ať už chodby nebo dveře.

Už při vstupu do této budovy zůstane člověk zaskočen tím, že hlavní obytný prostor je vlastně tvořen interiérovou zahradou - a to nejen s rostlinami v květináčích, ale i s řádnou výsadbou tvořenou travnatou plochou, květinami, okrasnými travami i drobnými dřevinami. Uprostřed tohoto porostu se nachází sedačka ve tvaru medúzy zapuštěná do podlahy, která evokuje jakési zřídlo, srdce obytného prostoru. Ničemu nepodobnou atmosféru podmořského světa dotváří v interiéru světlo přicházející přes vitrážovou stěnu tvořenou oválnými barevnými skleněnými ploškami. Další světlo přichází do tohoto i ostatních prostor domu přes oválná okna a světlíky nerovnoměrně rozmístěné - z boku nebo shora, v obvodové konstrukci domu.

Stejně jako obývák i kuchyň, ložnice či koupelna jsou zařízené zcela neobvyklým způsobem. Mnohé z nezbytných funkčních prvků - jako je např. odsavač par v kuchyni, sprchový kout či vodovodní baterie v koupelně, jsou tvořeny samotnou konstrukcí domu, ze které plynule vyrůstají. Kouzelně působí zejména vodovodní baterie ve tvaru kaskády, která je dekorovaná lasturou, mušlemi a skleněnými mozaikami evokujícími vzduchové bubliny ve vodě. Spouštění vody je zde řízené senzory. Součástí domu je například i speciální televizní místnost či jídelna situovaná na rozhraní obývacího pokoje a obýváku.

Za zmínku určitě stojí i skutečnost, že tvar a konstrukce této bizarní stavby nejsou samoúčelné. Nosná konstrukce je vytvarovaná z kovové sítě, která je zpevněná a vyplněná cementem. Použitý materiál v kombinaci se zaoblenými křivkami domu vytvářejí mimořádně pružnou konstrukci, u které je velmi nepravděpodobné, že by se trvale zdeformovala vlivem tlaků při zemětřeseních, kterým je toto město opakovaně vystavováno.

Tip redakce: Zajděte ještě na videonávštěvu a nechte se okouzlit pohádkovou atmosférou šnečího domu.

Foto: www.isifa.com