Nejde však o sny a představy autorů sci-fi, nejeden zdánlivě seriózní architekt se již pokouší takovéto bydlení realizovat.

Vincent Callebaut se narodil v roce 1977 v Belgii, vystudoval architekturu a už v roce 2000 získal za svou diplomovou práci první cenu v soutěži ISIVH v Bruselu. Získal stipendium Leonarda da Vinci a přestěhoval se do Paříže, aby rozšířil své kritické myšlení a prostorovou fantazii. Od té doby vyhrává jednu soutěž za druhou a vytváří neuvěřitelné projekty, vymykající se střízlivému myšlení. Je autorem mnoha návrhů rozmístěných po téměř všech světadílech a díky jejich nesporné originalitě a modernímu ekologickému pojetí je dnes Vincent Callebaut považován za jednoho z nejnadanějších světových architektů.

Všechny své budovy se snaží zasadit co nejpřirozeněji do prostředí, jež je obklopuje, především do přírody. A tak vznikají takové projekty, jako jsou plovoucí města, mrakodrapy simulující džungli, jejichž struktura je podobná stromům, či organická vzdušná plavidla. Všechny stavby jsou schopny si samy recyklovat vodu a pomocí panelů si vyrábět solární elektřinu, případně si zajišťovat i potravinovou soběstačnost.

Biotic Arch, navrhovaný pro Tchaj-wan, se řadí mezi nejekologičtější mrakodrapy. Veškerou energii získává fantastická věž z bio, sluneční nebo větrné síly. Množství živých fasád a zahrad dělá z této monumentální budovy jeden veliký zelený keř. Nepropustná okna zajišťují, že se k obyvatelům nedostane smog mnohamilionové metropole, naopak ti, kteří se budou nacházet uvnitř stavby, mohou dýchat vzduch plný kyslíku, který jim bude vyrábět veškerá zeleň. Takovýto dům v podstatě nebude vyžadovat od svých nájemníků, aby jeho prostory vůbec opouštěli, protože vše potřebné k spokojenému životu naleznou uvnitř.

Otázkou však zůstává, máme-li po takovémto bydlení vůbec toužit. Bylo by snad řešením v pusté zničené krajině nebo někde v nehostinném vesmíru, třeba na Měsíci, ale uprostřed jedinečných přírodních krás, které nám naše planeta stále ještě nabízí, jde možná o prozatím přece jen sporný experiment. Navíc je třeba si představit, že realizace samotného projektu by byla velice finančně náročná, vždyť jen cena návrhu je 140 milionů liber.