Nejdřív bychom se ale měli něco dozvědět o jejím architektovi.

Ing. arch. David Kraus se narodil roku 1970 v Praze, vystudoval Fakultu architektury ČVUT, během studia navštěvoval ateliér analogické architektury Miroslava Šika a v závěru studia působil v ateliéru prof. ing. arch. Emila Hlaváčka, DrSc.

V roce 1993 získal zahraniční praxi v ateliéru Helmuta Zieseritche v Rakousku. O rok později se stal členem sdružení Nová česká práce. V témže roce se zúčastnil výstavy ve Fragnerově galerii, která je pořádána právě výše uvedeným sdružením. V roce 2001 vstoupil do České komory architektů. O dva roky později se stal majitelem společnosti Architektura, s. r. o.

Mezi jeho díla patří například: Bytový dům v Hloubětíně nebo Bytový dům v Praze-Stodůlkách.

Celá jevanská vila na první pohled okouzlí jakousi elegantní jednoduchostí, nenajdeme zde žádné příliš zdobné prvky, prostory jsou opravdu zařízeny co nejjednodušeji. David Kraus se nejspíše z velké části inspiroval přírodními tvary, např.: umyvadla vypadají jako ohlazené oblázky s nepravidelnými prohlubněmi uprostřed.

Dům je prosklený na jižní stranu a okna jsou směřována na západ a východ. Fasáda je zde z přírodního kamene, střecha a stropy jsou z pohledového betonu. Ke stavení také patří trojitá garáž umístěná za zadním traktem. Vytápění je řešeno tepelným čerpadlem. Termoizolace stavitel dosáhl tím, že stěny obložil mramorem a pro koupelny zvolil lité bílé podlahy. Stavba byla označená jako nízkoenergetická. Dům má tři patra. Zadní část tvoří užitkové místnosti a přední část je určená pro obytné místnosti, které jsou všechny směřovány k jihu.

Jevanská vila je také rozdělena na prostory vytvořené pro děti, území určená dospělým a společnou obývací část. Vyhlídková terasa vybízí k poklidnému posezení. V létě pak může sloužit i jako jídelna. A v parných letních dnech pak každý ocení možnost si zaplavat v bazénu, který je též součástí terasy.

Foto: www.isifa.com