V posledních letech se stále častěji setkáváme se snahou o návrat k přírodě a s prosazováním tzv. zeleného bydlení. Jde především o snahu bydlet ekologicky čili šetrně s ohledem na životní prostředí. Typickým příkladem této současné tendence je všeobecná popularita nízkoenergetických a pasivních domů, využívání solárních panelů nebo tepelných čerpadel.

Existuje však mnoho dalších způsobů, jak bydlet v souladu s přírodou. Jedním z nich jsou právě také moderní domy, které mají většinu svých venkovních ploch pokrytou zelení.

Tak trochu jiné zelené bydlení

Úctu i obdiv k přírodě a jejím zdrojům můžeme v našem bydlení využít zcela novým způsobem. Jde sice také o zelené bydlení, ale spíše v doslovném smyslu. Moderní architektura mu dala nový směr, když se po celém světě začaly stavět originální stavby pokryté krásně zelenou trávou.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že zelené střechy a zdi porostlé trávou vnášejí život do moderní architektury. Zelené bydlení tak získalo zcela nový rozměr. Domy pokryté zelení najdeme například v Německu, Singapuru, Kanadě, Holandsku nebo ve Švýcarsku.

Luxusní domy, které neruší okolní přírodu

Cílem všech těchto projektů bylo splynutí s okolní přírodou tak, aby si dům uchoval svou jedinečnost a zároveň svým vzhledem co nejméně rušil okolní prostředí. Jednotlivé zdi, stěny i celé terasy jsou ve velkých plochách poseté jemným travním porostem, popřípadě dalšími rostlinami.

V některých případech jde skutečně o mistrovské dílo, které dokázalo najít spojovací linii mezi člověkem, technikou a živou přírodou. Příjemným bonusem je u většiny těchto domů, které mají i střechy pokryté trávou, právě možnost využít tento prostor jako vyvýšenou zahradu nebo velkou terasu pro relaxaci.

Další novinky z moderní architektury jsme pro vás připravili v článku Netradiční inspirace: Jak se bydlí v průhledném domě.