Nejdřív si musíme říct něco k okolí. Monínec je veřejnosti velmi známá lokalita, vždyť tohle je nejbližší pořádné lyžování od Prahy. Jen 70 km znamená, že v zimě se tu objevují davy zimních sportů chtivých (nejen) Pražáků. Investice do lanovky a infrastruktury týkající se sjezdového lyžování se vyplatila. Další fází tak nutně musí být ubytovací zázemí. Tříhvězdičkový hotel Monínec nabízí komfortní moderní ubytování pro osmdesát čtyři hostů, kvalitní wellness zázemí, kde hosté mohou využít bazén s vířivkou, saunu, tělocvičnu či různé masáže, restauraci pro 100 hostů a také konferenční zázemí.

Hosté si mohou vybírat ze standardních pokojů nebo pokojů s vyhlídkou, část z nich je doplněna o terasu. Odtud si mohou hosté plně vychutnat jedinečnou krajinnou scenérii České Sibiře a Jistebnické vrchoviny, a to jak v zimě, tak i v létě.

Protichůdné požadavky

Původní koncept vychází z návrhu ing. arch. Smitky. Ten musel už v prvotním návrhu přemýšlet nad tím, že hotel bude fungovat celoročně a v jeho zdech budou chodit lidé ve střevících na konference a svatby nebo lidé v lyžákách a zimních botách.

Na to musely myslet i architektky ing. Eliška Kuklová, ing. arch. Monika Boštičková a ing. Zuzana Volfová, které pracují pro projekční oddělení Trigema Building, jenž vytvořilo celou projektovou dokumentaci. Zeptali jsme se jich na několik otázek k novému hotelu:

*Jaké jste musely vzhledem k charakteru hotelu použít materiály? Materiály kvalitní a odolné, vhodné pro veřejné použití. Vzhledem k širokému spektru využití hotelu bylo občas téměř nemožné najít materiály, které vyhoví všem požadavkům – například koberec v restauraci jsme vybíraly s představou chůze v lyžařské obuvi i svatebních střevíčcích.*

*Z čeho jste vycházely při tvorbě vnějšího a vnitřního designu? Vnější vzhled vycházel z původního návrhu, na který bylo vydáno stavební povolení. Omítka ve světlejší a tmavší béžové je kombinována s dřevěnými palubkovými obklady natřenými ořechovou lazurou. Stejná barva lazury je použita i na jiných nových objektech v areálu. Vnitřní design se odvíjí od přání investora udržet barevnou škálu zemitých tónů v celém objektu. Volily jsme tedy odstíny od krémové přes béžovou po tmavě čokoládovou. Jednotící linkou interiéru celého domu je kamenný obklad z přírodního kvarcitu – jeho použití se opakuje na stěně za bazénem, na chodbách, v restauraci na zdi a na sloupech a v prostoru zrcadla hlavního schodiště vedoucího k pokojům.*

*U každé stavby je zapotřebí udělat nějaké ústupky. Jaké to byly v tomto případě? Nějakou chvíli nám trvalo, než jsme se naladily na stejnou strunu s investorem. Nakonec jsme ale porozuměly jeho představám a společně se nám podařilo postavit funkční a designově čistý hotel.*

*Kdybyste mohly vypíchnout jednu věc z celého hotelu, která by to byla? Výhled! Z pokojů, z restaurace i z bazénu je překrásný výhled do krajiny Českého Meránu a České Sibiře.*

Dům musel splnit velmi náročné technické i architektonické požadavky. Objekt je založen na železobetonové základové desce z vodostavebního betonu tl. 300 mm. Po obvodu nepodsklepené části objektu jsou provedeny základové pasy. Po obvodu podsklepené části ve styku se zeminou jsou provedeny železobetonové stěny z vodostavebního betonu tl. 250 mm. Hydroizolace spodní stavby a ochrana proti radonu je provedena z bentonitové rohože s PEHD fólií. Ochrana proti radonu je také zajištěna použitím vodostavebního betonu na obvodové konstrukce. Obvodové i vnitřní nosné konstrukce objektu jsou provedeny ze železobetonu.

Obvodové stěny jsou tepelně izolovány kontaktním zateplením. Povrch zateplení je omítnut v kombinaci s provětrávaným dřevěným obkladem. Vnější výplně otvorů jsou v 1. PP, u schodiště a hlavního a hospodářského vstupu s hliníkovým rámem a tepelně izolačním zasklením, v ostatních podlažích s PVC rámem a tepelně izolačním zasklením.

Celkově je objekt řešen tak, aby měl co nejnižší provozní náklady. Např. Průkaz energetické náročnosti budovy jej zařadil do kategorie "B". Vytápění je zabezpečeno tepelnými čerpadly voda-vzduch. Je využívána pro splachování WC dešťová voda, která je zachytávána ze střech objektu do retenčních nádrží zakopaných před objektem. Do pokojů jsou nainstalovány čtečky karet, které zabezpečují to, že když se do nich vloží karta, tak teprve začne fungovat kompletně elektřina v pokoji a zvýší se teplota, na kterou je pokoj vytápěn. Tepelné izolace stěn a střech jsou navrženy na doporučené hodnoty (ne požadované).