Čtenářka, jejíž dům představujeme v této rubrice, je až ze Slovenska. Dokonce z východního Slovenska. S manželem totiž v roce 2003 koupili dům ve vesnici vzdálené 11 km od Košic. „Nie sme práve najmladšia veková kategória, a preto sme na samom začiatku zvážili naše finančné možnosti, organizačné schopnosti, ale aj pracovný potenciál,“ píše čtenářka. Přesto se odhodlali k celkové rekonstrukci. Výsledkem měl být venkovský dům. „Žiadne „techno“ a prudká moderna, ale útulný dom v rustikálnom štýle,“ píše majitelka.

Rozhodli se přestavět dům svépomocí. Elektrorozvody a zednické práce jim zajistili přátelé, majitel sám zvládl veškeré instalace vody, odpadu a topení. Při rekonstrukci se jim velmi osvědčil nákladní automobil Avia Furgon.

Chcete navštívit víc domů a bytů? Tady je máte:

Dům byl několik let neobývaný. Novější dvoupodlažní část byla postavená v roce 1957, starší jednopodlažní část představovala hospodářská budova.

Nejzásadnější problém byl v přízemí: nemělo totiž dostatečnou výšku. Majitelé navíc průzkumem zjistili, že dům nemá dost hluboké základy: pouze 40 cm vysoký základový rám. Rozhodli se proto vykopat vnitřek domu do hloubky 1 m a postupně podbetonovat základy na metrovou výšku. Celkem šlo o délku 40 m. Z domu se vykopalo cca 40 m³ zeminy. „Bola to strašná práca, ktorú nebolo možné urobiť mechanizmami,“ vysvětluje čtenářka. V domě je teplovodní podlahové topení s plynovým kotlem. Solární kolektory zajišťují ohřev 60-70 procent teplé vody. Odpadní vody jsou odváděny do domácí čistírny.

Manželé v domě bydlí již sedm let. Kvalita bydlení je podle slov naší čtenářky „neporovnateľná s bývaním v paneláku“.