Přepravní kontejnery se vyrábějí z oceli, jsou dostatečně velké, finančně dostupné, ekologické, odolné, variabilní a perfektně se hodí pro recyklaci a využití ve stavebnictví. Po celém světě z nich tak díky těmto vlastnostem vznikají modulární domy, jejichž obliba stoupá.

Kontejnerová architektura slaví úspěchy

Kontejnerová architektura se dokonce relativně nedávno stala samostatným a vysoce specializovaným odvětvím architektury. Nejvýraznějším představitelem kontejnerové architektury v Evropě je německý architekt Han Slawik, který má na svém kontě řadu podařených realizací a o kontejnerové architektuře napsal několik odborných publikací a přednáší ji i na Hannoverské univerzitě.

Vznikají obytné domy i dočasné stavby

Největšímu zájmu se samozřejmě těší obytné domy postavené z těchto kontejnerových modulů. Do kontejnerové architektury ovšem patří také dočasné stavby, pro jejichž účely jsou kontejnery přímo ideální. Velmi často slouží také jako mobilní obchody, kavárny nebo výstavní haly, které je možné v případě potřeby rychle rozložit, převézt a opět postavit na jiném místě.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI Z ARCHITEKTURY NAJDETE ZDE:

1. Kostarický sen Benjamina Garcia Saxe

Čest kontejnerové architektuře dělá například tento dům v Kostarice. K jeho stavbě byly sice použity jen dva přepravní kontejnery a velké množství skla. Dům se díky tomu pyšní opravdu neskutečným výhledem do krajiny, který umožňují rozsáhlé prosklené plochy. Tento obytný kontejner je dílem architekta Benjamina Garcia Saxe a jeho výstavba přišla na 40 tisíc dolarů (v přepočtu na 795 tisíc korun).

2. Kontejnery podle Francouzů

Tento dům navrhlo francouzské studio Clément Gillet Architectes. Jde o prototyp modulárního industriálního domku postaveného ze čtyř kontejnerů. Hlavním cílem architektů bylo navrhnout relativně levný, estetický a šetrný dům, což se jim podařilo. V přízemí domu se nachází velký společenský prostor, v prvním patře jej doplňují tři ložnice.

3. Starbucks, jak ho neznáte

Kontejnerům se nevyhýbají ani světově zavedené společnosti. Příkladem může být jedna z kaváren Starbucks, které se podařilo využít tohoto moderního odvětví architektury k vytvoření funkční a esteticky velmi podařené pobočky.

4. Kontejnerový palác v Mohavské poušti

Do rozsáhlejší stavby na vysoké profesionální úrovni se pustilo studio Ecotech Design. Jedná se o luxusní dům ze šesti kontejnerů, který stojí v Kalifornii. Jedinečný dům nabízí mnoho otevřeného prostoru, denního světla a dobré propojení s exteriérem. Při pohledu do interiéru by těžko někdo hádal, že je dům postaven z kontejnerů…